cbcg

Podaci o ponudi potrošačkih kredita svih kreditnih institucijaod danas na jednom mjestu

Od danas se na sajtu Centralne banke Crne Gore objavljuju podaci o ponudi potrošačkih kredita svih kreditnih institucija u Crnoj Gori.

Informativna lista ponude potrošačkih kredita sadrži osnovne informacije koje su potrošačima potrebne prilikom donošenja odluke o izboru kredita, poput podataka o visini kamatne stope, periodu otplate kredita, vrsti kamatne stope (fiksna, promjenjiva ili kombinovana) i dr.
Informativna lista pruža informacije o ponudi svih kreditnih institucija za osam najčešćih vrsta potrošačkih kredita, i to za: gotovinske nenamjenske kredite, gotovinske kredite za penzionere, stambene kredite, hipotekarne kredite, kredite za rekonstrukciju i adaptaciju, kredite za refinansiranje, kredite za kupovinu motornog vozila i kredite za obrazovanje.
Na osnovu informacija prikazanih u Informativnoj listi potrošači su u mogućnosti da na brz i jednostavan način i na jednom mjestu, vrše poređenje kamatnih stopa u svim kreditnim institucijama u Crnoj Gori i lakše donesu odluku čije će usluge kreditiranja koristiti.
Podsjećamo da se od januara 2023. godine, na sajtu CBCG objavljuje i pregled naknada koje kreditne institucije naplaćuju po osnovu pružanja različitih platnih usluga, poput usluga vođenja računa za plaćanje, internet i mobilnog plaćanja, prijema i prenosa novčanih sredstava, izdavanja kreditnih i debitnih kartica i dr.
Namjera CBCG je da, kroz omogućavanje brže i lakše uporedivosti ponuda kreditnih institucija, doprinese boljoj informisanosti potrošača i većoj zaštiti njihovih prava. Očekujemo i da će povećana transparentnost podstaći jačanje tržišne konkurencije, što će otvoriti prostor za dodatne korekcije cjenovne politike kreditnih institucija i, u krajnjem, sniženje troškova za njihove klijente.
Obavještavamo javnost i da je danas na sajtu CBCG objavljen pregled ponuda kredita koje su kreditne institucije ponudile građanima po sniženim kamatnim stopama, kao rezultat nedavne inicijative CBCG.

Provjerite slična mjesta

Unija slobodnih sindikata pozvala Vladu da hitno snizi akcize na gorivo

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo …