Advokati: Ako prihvatimo Skaj komunikaciju kao dokaz pognuli smo glavu pred zakonom

Sudija Višeg suda u Podgorici Zoran Radović juče je na suđenju grupi Stefana Đukića i Emila Tuzovića za planiranje likvidacija tužilaca i policajaca odbilo predlog Specijalnog tužilaštva da se kao dokaz sprovede službena zabilješka policije u kojoj je konstatovano da se iza kodnih imena kriju identiteti optuženih u ovom predmetu.

Nakon ove odluke suda, odbrana optuženih je od suda zatražila da se iz spisa predmeta kao pravno nevaljan dokaz izdvoje kako sirove Skaj komunikacije tako i one izdvojene za potrebe ovog postupka.

Advokati odbrane su obrazlažući zahtjev ponovili da Skaj ne može biti dokaz jer se radi o operativnim podacima koje su francuske vlasti hakovale i da ukoliko sud prihvati ove komunikacije kao dokaz to znači da je crnogorsko pravosuđe sagnulo glavu pred zakonom.

Specijalni tužilac Miroslav Tursković usprotivio se predlogu odbrane, navodeći da francuski nadležni organi prema svojim zakonima nijesu obavezni da učine javnim čin pribavljanja dokaza i da je tamošnji Ustavni sud utvrdio da je ova odredba zakonita.

Pored Đukića i Tuzovića na optužnici Specijalnog tužilaštva za planiranje likvidacija bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, tužioca Saše Čađenovića i policijskih funkcionera su Zoran Perović, Dušan Dudić, Milan Brajović, Nino Korać, Stefan Mićić, Aleksandar Raičević, Dušan Boljević, Albin R. Salić, Branko D. Pejanović, Haris Tuzović i Goran Milašinović, Milan Brajović i Bojan G. Lopičić.

Advokat Nikola Tomković je kazao da su ove komunikacije su kontaminirane jer su korišćene u postupku protiv Slobodana Kašćelana u jednom drugom predmetu pred ovim sudom.

– Tada je nekadašnji sudija za istrage Miroslav Bašović odbio da odredi pritvor Kašćelanu i osalim okrivljenima u tom predmetu jer je smatrao da su Sky komunikacije pravno nevaljan dokaz i da ga je strah da je došlo do kontaminacije ovih dokaza – kazao je advokat Tomković.

On je kazao i da ne postoji pravna radnja u našem zakonu koja se može upodobiti sa radnjom hakovanja koju su sproveli organi Francuske kako bi došli do ovih komunikacija.

Naveo je da su francuski istražitelji angažovali privatnu kompaniju ,,Elektron” koja se bavi trgovinom na malo opreme za domaćinstvo.

– Fosting provajderi moraju da imaju sertifikat kojim garantuju sigurnost podataka odnosno da niko nije mogao da ih promjeni – kazao je advokat Tomković.

On je naglasio da kod njegovih branjenika nije pronađen ni jedan kriptovani telefon sa Sky aplikacijom tako da se oni ni na koji način ne mogu povezivati sa materijalom dostavljenim iz Francuske.

Advokatica Jelena Tadić Palibrk ukazala je da cjelokupan material koji je dostavljen Crnoj Gori potiče iz takozvane holandske baze podataka iz koje su izdvojeni pojedini razgovori I dostavljeni u formi kopije zbog čega se Sky ne može tretirati kao dokaz.

– Iz istih razgovora proizilazi da su pojedini nalozi ID SKY -a, uprkos istražni radnjama nijesu mogli povezati sa određenim ljudima. Nema dokaza koji pokazuje da su ovi optuženi povezani sa tim Sky nalozima a službene zabiljške naše Uprave policije su sačinjne upravo na osnovu ovih zapisnika – kazala je Tadić Palibrk.

Advokat Branko Anđelić smatra da ako bi sud prihvatio material koji je hakovan sa servera M-tela i Telekoma onda bi trebali svi da sagnemo glavu pred zakonom.

– Nije više poenta da li je sadržina Sky tačna ili ne već ulazimo u problematizovanje zakonodavstva i krivičnog prava u Crnoj Gori – kazao je on.

Specijalno policijsko odjeljenje je 13. avgusta 2021. godine u Podgorici, Baru i Danilovgradu uhapsilo pet pripadnika ove kriminalne organizacije.

Ime Baranina Stefana Đukića, koji se ranije prezivao Mandić, i Emila Tuzovića iz Podgorice poznati su javnosti po pokušaju ubistva vođe kavačkog klana Radoja Zvicera u Odesi, krajem maja 2020. godine.

U policijskim evidencijama oni su označeni kao pripadnici barskog klana na čijem se čelu nalazio pokojni Alan Kožar koji je ubijen 2020. godine u Grčkoj.

Barski klan je blizak škaljarskom i nastao je kao ogranak mafijaškog kartela koji predvodi Luka Bojović.

Brajović ukazao da i sudije „za 300 eura mogu završiti na optuženičkoj klupi“

Optuženi Milan Brajović juče je kazao da se is udije koje mu sude mogu lako naći se u situaciji da budu okrivljeni.

– I vi časni sude za 300 eura sjutra možete da budete optuženi kao mi – kazao je Brajović.

Brajović je jedan od optuženih za pripadništvo kriminalnoj organizaciji Stefana Đukića i Emila Tuzovića koja je prema stavu SDT-a formirana radi likvidacije tužilaca i policajaca ali prebijanje bivše sutkinje Biljane Uskoković.

Brajović je kazao da je dovoljno da četri osobe na bilo kojoj društvenoj aplikaciji naprave lažne naloge sa imenima tužioca, sudija ili političara sa njihovim slikama i počnu komunikaciju o životu, poslu, društvenim dešavanjima u Crnoj Gori i razmjenjuju poruke koje ukazuju na krivično djelo.

– Podsjećam da je život jednog sudije javan jer su njegova suđenja i presude dostupne javnosti. Poslije izvjesnog vremena sa lažnog profila sudije poslaće dojavu o terorističkom napadu na Francusku nakon čega će organi te države proslijediti taj podatak našoj policiji – kazao je optuženi Brajović.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

Unija slobodnih sindikata pozvala Vladu da hitno snizi akcize na gorivo

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo …