Filipović: Ograničiti cijene proizvoda, a ne marži

Crna Gora i dalje zavisi od uvoza, a da bi se uporedila sa Slovenijom i Hrvatskom, u smislu cijena, potrebno je ograničiti cijene proizvoda, a ne marži, ocijenio je ekonomski analitičar Oleg Filipović u razgovoru za Gradsku RTV.

Crna Gora je prema visini prosječne neto zarade, od zemalja bivše Jugoslavije, na trećem mjestu. Ispred su Slovenija i Hrvatska. Filipović smatra da je teško uporediti crnogorski sa standardom država EU.

Upozorava da rast plata u Crnoj Gori prati rast cijena osnovnih prehrambenih proizvoda, koji su u susjednoj Hrvatskoj znatno jeftiniji. Nove investicije i radna mjesta i jačanje turizma, poručuje, ključni su za rast ekonomije.

Program Evropa sad 1 učinio je da Crna Gora, sa prosječnom neto zaradom od 819 eura, bude visoko među bivšim Jugoslovenskim republikama. No, da bi se mogli pohvaliti uspješnom ekonomijom treba promijeniti sistem poslovanja, kaže ekonomski analitičar Oleg Filipović.

“Da bi kompletno mogli da zaokružimo i da kažemo da smo uspješna ekonomija, moramo da promijenimo sistem i nađemo način da dovedemo prave investitore. Kad kažem prave investitore, mislim na najdirektnije strane investitore u smislu izgradnje pojedinih fabrika, za čipove, kompjutere i tako dalje ili da liberalizujemo tržište maksimalno ne bi li razvili tržište softvera kao sekundarnu industriju”, kazao je Filipović.

Dosadašnja praksa, upozorava Filipović, pokazuje da se strane investicije odnose samo na kupoprodaju nekretnina.

“Nemamo ni jednu direktnu investiciju u smislu investicije u izgradnji neke fabrike ili izgradnju neke distribucije ili neke IT kompanije koja bi jednostavno donijela viška posla i viška zaposlenih”, istakao je Filipović.

Crna Gora i dalje zavisi od uvoza, a da bi se uporedila sa Slovenijom i Hrvatskom, u smislu cijena, potrebno je, kaže sagovornik Gradske, ograničiti cijene proizvoda, a ne marži.

“Ja sam pristalica toga da uradimo ono što je uradila Hrvatska. Ona nije samo direktno ograničavala marže već je ograničavala cijene i na taj način uspjela da kontroliše svoje tržište primarnih proizvoda”, naveo je Filipović.

On poručuje da povećanje neto plata, realizovano projektom Evropa sad 1, treba posmatrati isključivo kroz ukidanje doprinosa za zdravstveni fond.

Gradski

Provjerite slična mjesta

Momenat u EU integracijama previše dobar da bi ga Crna Gora propustila

Predsjednik Vlade Milojko Spajić ugostio je delegaciju GIZ-a (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju). Momenat u …