Rakočević: CEDIS je uništeno preduzeće, SDT na potezu

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević je saopštio da je stanje u elektroenergetskom sektoru prema izvještaju DRI je veoma problematično i da je vlast uništila elektroenergetski sistem.

– Kada u državi uništite elektroenergetski sektor tada urušavate ekonomiju – saopštio je Rakočević.

Kada urušite ekonomiju države onda je država na koljenima, dodao je čelnik DPS-a na konferenciji za štampu održanoj u Skupštini Crne Gore.

Državna revizorska institucija je dala svoj izvještaj i u skladu sa tim izvještajem, treba punih sedam godina odgovornog poslovanja u CEDIS-u, da bi CEDIS došao na zelenu granu. Podsjećanja radi, državna revizorska institucija je dala dvostruko negativno mišljenje o radu CEDIS-a za 2022. godinu – kazao je on.

On je naglasio da podaci govore da je za vrijeme DPS vlasti, 2019. godine, dobitak CEDIS-a bio 1,5 miliona eura, a 2022.  CEDIS ima gubitak od 11 miliona eura.

– Pritom, sakrivenih 3,2 miliona eura gubitka, posšlo u porez državi, što je krivično djelo. Za bruto plate 2019. godine trebalo je 25 miliona eura, 2022. godine 31 miliona eura – kazao je Rakočević.

On je navodno loše stranje u CEDIS-u ilustrovao i podatkom da je broj zaposlenih 2019. bio 1.325, dok je sada veći za skoro 300 novih radnih mjesta, odnosno 1620.

Kako je, kazao je on, DRI istakla, i javne nabavke su sporne u poslovanju CEDIS-a.

– Treća problematična stvar su javne nabavke. Dakle sprovodene su tzv. jednostavne nabavke. Šta to znači? Da su sprovodili nabavke bez tendera i bez zakona javnih nabavki. Da bi sebi, bliskim kompanijama i preduzećima, davale poslove izbjegavajući konkurenciju na javnim pozivima. Eto, to su radili u CEDIS-u – saopštio ej Rakočević

On je dodao da je najvjerovatnije usvojena inicijativa Instituta alternativa, po kojoj će se poslovanjem CEDIS-a baviti budžetska inspekcija, koja će provjeriti navode iz izvještaja DRI.  

Umjesto da budu kažnjeni za navodno katarofalno poslovanje, oni koji su bili na rukovodećim pozicijama u CEDIS-u, su nagrađeni, kazao je Rakočević.

Dan

Provjerite slična mjesta

Momenat u EU integracijama previše dobar da bi ga Crna Gora propustila

Predsjednik Vlade Milojko Spajić ugostio je delegaciju GIZ-a (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju). Momenat u …