Aligrudić: Preko 3,5 hiljada majki prešlo na minimalne penzije

Preko 3,5 hiljada korisnica naknada za majke troje i više djece sada prešlo je na primanje minimalne penzije od 450 eura, saopštio je direktor fonda PIO Ranko Aligrudić.

U emisiji “Dobro jutro Crna Goro” Aligrudić ističe da je netačna informacija koju su objavili medijik da Fond nije donio rješenja za 3.500 majki troje i više djece koje su se s naknade vratile na minimalnu penziju.  

– Samo je 98 korisnica ostalo bez te januarske penzije, sad ju je primilo u februaru. Znači, zbog 98 predmeta koje nismo završili, a poslali smo odgovor i naveli da nismo stigli za tih 98, a za ovih 3.500 smo završili i to, što bi rekli kako smo znali – kazao je on.

Dodao je da to državu na nivou godine košta nekih 20 miliona.

Istakao je da će planirani budžet će biti dovoljan da pokrije sve iznose.

– Tu smo ukalkulisali i još ova preostala dva povećanja koja će biti 1. maja i 1. septembra u visini od nekih tri odsto. To su neka planirana, projektovana povećanja, ali zavise od zvanlišnjeg podataka i to smo obavezi da priminjujemo – kazao je on, prenosi portal RTCG.

Savez udruženja penzionera Crne Gore uputio je premijeru Milojku Spajiću, ministarki rada i socijalnog staranja Naidi Nišić, ali i direktoru fonda PIO-a Ranku Aligrudiću i drugim relevantnim organima dopis za reformu penzionog sistema.Pored zahtjeva za hitnom reformom penzionog sistema, Savez je uputio konkretne prijedloge za unaprijeđenje standarda penzionera uz održivost i redovnost isplate penzija, kao i poboljšanje društvenog statusa demografske grupe.

Aligrudić objašnjava da ako uđemo u reformu sistema penzijskog i invalidskog osiguranja, moramo da promijenimo mnoge zakonske propise.

DAN

Provjerite slična mjesta

Unija slobodnih sindikata pozvala Vladu da hitno snizi akcize na gorivo

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo …