Zenović: Crna Gora marljivo radi za zeleno svjetlo za Ibar, mjerila kompleksna

Crna Gora marljivo radi kako bi ispunila zadatke i dobila zeleno svjetlo za Ibar, kazao je glavni pregovarač sa Evropskom unijom Predrag Zenović.

Ibar je izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila. privremena mjerila imamo samo u poglavljima 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, sa njim pregovori počinju sa njima se pregovori i završavaju,upravo zbog vaznosti nasveukupne reforme u jednom drustvu – pojasnio je on. 

Mjerila su različita i često kompleksna.

Na spisku su reforme i imenovanja u pravosuđu, procesuiranje ratnih zločina, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, procesuiranje napada na novinare i sloboda medija.

Na njihovom ispunjavanju Crna Gora radi od 2013. godine, ali poslednjih mjeseci ubrzano, a uključene su sve institucije. Posla je puno, a vremena sve manje. 

– Teče intezivan rad kako u Vladi, tako i u Skupštini. Sve institucije rade na prikupljanju podataka i upućuju ih komisiji kako bi se bilansi utvrdili i kako bi se vidjelo da je Crna Gora napravila iskorak i napredak u polju vladavine prava – ukazao je Zenović, prenosi portal RTCG.

Signali iz Evrope za sada su pozitivni, i svi očekuju da svjetlo na kraju bude zeleno.

Sve se čini da zadaci budu kompletni, jer je ispunjavanje prijevremenih mjerila samo uvod u ono što nas čeka kad u junu IBAR i dobijemo.

Kada se dobije ibar za poglavlja 23 i 24 možemo krenuti u njihovo zatvaranje i možemo vidjeti gdje smo u svim ekonomskim politikam koje su bitne i važne za svakodnevni život građana – zaključio je Zenović. 

Vlada bi trebalo da utvrdi izmjene zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu, Sudskom savjetu i sudijama, Državnom tužilaštvu, sprečavanju korupcije, o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, i o krivičnom postupku.

Sve ovo treba da se kompletira do početka maja, i da Evropa da ocjenu.

DAN

Provjerite slična mjesta

Unija slobodnih sindikata pozvala Vladu da hitno snizi akcize na gorivo

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo …