Čarapić: Za razliku od Abazovićevog predizbornog marketinga, ova Vlada će predložiti održivi model Zakona o porijeklu imovine

Kako bi skrenuli pažnju sa raskrinkane afere Do Kvon, URA je odlučila da reciklira svoju jeftinu politikansku priču vezanu za “Zakon o porijeklu imovine” ili kako ga je Abazović u njegovom populističkom maniru nazivao – Antimafija zakon, saopštio je Vasilije Čarapić, poslanik PES-a.

Memorandumskim partnerima Nebojše Medojevića ne bismo pridavali značaj na ovu temu, da nije pomenuta i 44. Vlada. U danima dok ova Vlada pokušava da u svega nekoliko mjeseci ispravi i nadoknadi sve što je Abazovićeva propustila, ne možemo, a ne podsjetiti građane što je značio “Antimafija zakon” nekadašnjeg premijera i kakve je domete imao. Gromoglasno najavljivan “Antimafija zakon” je uspio da ujedini Evropsku komsiju, crnogorski nevladin sektor, većinu poslanika u prethodnom sazivu i stručnu javnost u ocjenama da je riječ o novom predizbornom marketingu URA-e. Podsjetićemo građane da se Abazović oglušio na izostanak pozitivnog mišljenja iz Evropske komisije i na činjenicu da mu je sugerisan nastavak konsultacija sa stručnom jacnošću i civilnim sektrorom. Osim što je ignorisao takve sugestije, on je uporno iz uskopartijskih interesa insistirao da zakon koji nije imao podršku poslanika, bude aktivno u fokusu, čime je u velikoj mjeri ugrožavao sve naše institucije u nesmetanoj komunikaciji sa Evropskom komisijom i oko drugih zakona. 

Za razliku od 43. Vlade, 44. Vlada intenzivno pregovara sa Evropskom komisijom i radi na modelu koji će biti prihvatljiv za sve, a naročito onima kojima treba da služi kao najvažnije oružje u vraćanju nezakonito stečene imovine.

Takođe, Vlada radi i da povrati povjerenje Evropske komisije i drugih institucija koje je bilo ozbiljno poljuljano od strane 43. Vlade, koja je negirala nedostatak pozitivnih mišljenja na zakon. 

Ovom prilikom informišemo javnost da je u toku rad na izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću u saradnji sa evropskim partnerima, a o samim izmjenama će i šira javnost biti upoznata na transparentan način i uz dostavljanje vjerodostojnog mišljenja Evropske komisije, kada posao bude priveden kraju. 

Realizacija je sigurna, jer za razliku od rada i pristupa URA-e i 43. Vlade, aktuelna Vlada neće ostaviti polovična i predlagati neodrživa rješenja.

Provjerite slična mjesta

Unija slobodnih sindikata pozvala Vladu da hitno snizi akcize na gorivo

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo …