Oprez zbog prevaranata: Pojavili se “posrednici” koji “završavaju” staračku naknadu

Prema Zakonu o poljoprivredi i ruralnom razvoju, propisano je da nosiocu porodičnog poljoprivrednog domaćinstva pripada pravo na staračku naknadu, ako su: lica starija od 65 godina (muškarci) ili 60 godina (žene), žive na selu i bave se poljoprivredom, a istovremeno ne ostvaruju prihode po drugom osnovu.

Kako je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dobilo saznanje da postoje indicije da se u Bijelom Polju određena lica predstavljaju kao posrednici koji uzimaju proviziju za ”podnošenje” zahtjeva za staračku naknadu, odlučili smo da ovaj slučaj procesuiramo na dalje postupanje nadležnim organima.

Nadalje, odlukom o bližim uslovima i postupku za isplatu staračke naknade propisano je da se ispunjenost uslova utvrđuje na osnovu sljedeće dokumentacije: zahtjev, izvod iz matične knjige rođenih, potvrda o bavljenju poljoprivredom i prebivanju na selu izdata od strane organa lokalne uprave, potvrda ili uvjerenje o nepostojanju drugih primanja, dokaz o vlasništvu poljoprivrednog zemljišta, ovjerena izjava o nepostojanju drugih primanja, kao i dokaz o bračnom stanju i mjestu prebivališta.

Dobijali smo dokumentaciju za koju je od momenta potpisivanja do momenta prijema u naše Ministarstvo protekao duži vremenski period nego što je to uobičajeno, te s toga sumnjamo da postoji mogućnost da su „posrednici“ s namjerom zadržavali dokumentaciju kako bi korisnike primorali da im plate proviziju.

Ovom prilikom apelujemo na sve korisnike staračkih naknada koji su plaćali bilo kome za usluge prikupljanja i podnošenja dokumentacije, licima koja su se predstavljala da to rade u ime Ministarstva ili drugih upravnih organa ili su radili suprotno zakonskoj regulativi, da nam se odmah obrate pismenim putem, elektronskom poštom ili pozivom na broj 020 482 284, kako bismo zajedno spriječili dalje zloupotrebe.

Dokumentacija se može lično dostaviti u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kancelarija broj 33 ili putem pošte na adresu Rimski trg 46.
Za sve dodatne informacije, moguće je pozvati broj telefona: 020 482 284.

Provjerite slična mjesta

Unija slobodnih sindikata pozvala Vladu da hitno snizi akcize na gorivo

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo …