Kako je Vesna Medenica preslišavala tužioce i sudije oko naručenog sudskog procesa protiv Duška Kneževića!


Piše: Zoran Milović

Šokantne prepiske iz skaj-aplikacije tresu Crnu Goru, iz kojih se može vidjeti ko je sve iz vrha bivše vlasti, u tužilaštu, policiji i sudstvu, bio povezan sa kriminalnim aktivnostima, što je samo djelić dokaza o potpunoj posrnulosti crnogorskog pravosuđa. Kao dokaz da je izvršna vlast DPS-a u potpunosti kontrolisala tužilaštvo i sudove u Crnoj Gori, a što je odbrana Duška Kneževića uporno naglašavala u poslednjih šest godina, jasno ukazuje objavljena prepiska između nekadašnje predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice i još aktuelnog predsjednika Višeg suda u Podgorici Borisa Savića.

Potvrda da je crnogorsko pravosuđe bilo u kandžama politike i da su sudovi donosili odluke po direktnom diktatu izvršne vlasti i vrha države, jeste međusobna komunikacija Vesne Medenice i Borisa Savića, čiju prepisku su prije dva dana objavile “Vijesti” iz autorske “radionice” heroine crnogorskog novinarstva Jelene Jovanović, a bombastično prenijeli brojni portali.

Problematična telefonska komunikacija Medenice i Savića dobila je i originalan naslov: “Bože, biće zveka”! Zvek je, sam po sebi, pravila svemoćna „prva dama” crnogorskog pravosuđa, najprije tonom kojim se obraćala sebi podređenim sudijama, a pogotovo načinom kako je od njih zahtijevala da sprovode sudske procese protiv onih koji su se zamjerili tadašnjem režimu, kome je Vesna Medenica na ubjedljiv način iskazivala zahvalnost što su joj, protivno Ustavu Crne Gore, povjerili i treći mandat predsjednice Vrhovnog suda.

“Ne daj hoštaplerima”

Predsjednik Višeg suda Boris Savić raportirao je Vesni Medenici o stanju u više značajnih sudskih predmeta, ali i izvještavao kada je što “pošlo na apelaciju” i s njom dogovarao uslovne otpuste za one osuđene koji su interesovali tadašnju predsjednicu Vrhovnog suda.

Među predmetima o kojima je Savić telefonskim porukama izvještavao nadređenu koleginicu su “državni udar”, kao i onaj formiran protiv odbjeglog bankara Duška Kneževića, Đorđa Đurđića…

Savić se 30. aprila 2019. godine žali da su u predmetu protiv Kneževića i Đurđića tražili njegovo i izuzeće tužioca (Stojanke Radović).

“Nakon odbijanja više zahtjeva za odlaganje, podnesen je zahtjev za izuzeće i mene i tužioca, pa sam kao hitnu radnju odložio za 13.05. i dostaviću Apelacionom pa Specijalnom”.

“Hoštapleri. Ne daj…”, piše mu Medenica.

O istom predmetu razgovaraju i 13. maja te godine, kada joj govori da će potvrditi optužnicu protiv optuženog bankara.

“Konačno okončah ovo ročište za Duška Kneževića, sutra ću napisat odluku o potvrđivanju optužnice”, piše on.

“Bravoooo”, odgovara mu ona.

Znojenje Borisa Savića

Medenica i Savić komentarisali su i pravili strategiju nakon što ga je Duško Knežević optužio za korupciju, tvrdeći da je predsjedniku Višeg suda i nekadašnjem VDT Ivici Stankoviću sekretar u VDT Nenad Vujošević nosio novac za korupciju.

“Evo ti druženje sa Nenom!!!!”, šalje Medenica poruku Saviću.

“Nije ništa netačno rekao. Procedura za jemstvo hipotekom je takva i ja to kažem svakom ko se interesuje”, objašnjava Savić.

On joj piše i 7. oktobra 2019. godine i pita je kada se mogu čuti: “Oko ovog na Instagramu”.

“Ma evo na kraju kaže da je osveta što sam izdao naredbu za pretres objavljivanje da je Neno nosio pare meni i Ivici. Prihvatiću što kažete ali zaista mislim da bi trebao odmah pres konferenciju i jasno reć da je to laž, ponudit poligraf i da pitaju što oće”, šalje on.

Medenica mu odgovara da će ga zvati kada bude u zgradi suda.

“Ok, ako prihvatite volio bi što prije pres”, piše on, pa malo kasnije izvještava šeficu kako je prošao.

“Rekao sam što sam mislio, nisam se znojio, mislim da je OK”, piše joj on.

“Vidjeću pa ću dati komentar”, odgovara mu Medenica.

Znoji li se Savić još uvijek od Medenice? – priupitao je poslanik Demokratske Crne Gore Momčilo Leković, zabrinut zbog najnovijih informacija koje su izašle u javnost o načinu komunikacije predsjednika Višeg suda Borisa Savića, sa tadašnjom predsjednicom Vrhovnog suda, ocjenjujući da “podanički pristup koji je vidljiv” u komunikaciji Savića prema Medenici “predstavlja ozbiljan udarac na nezavisnost sudstva i temeljne principe vladavine prava”.

“Ovdje se sada postavlja logično i zabrinjavajuće pitanje, da li ovakav podanički odnos još uvijek traje i znoji li se Boris Savić još uvijek od Vesne Medenice? Takvo ponašanje stavlja u pitanje integritet i nepristrasnost sudova, te potpuno narušava povjerenje građana u pravosudni sistem”, rekao je Momčilo Leković, pozivajući nadležne institucije da istraže i ovu situaciju i preduzmu odgovarajuće mjere kako bi se osigurala nezavisnost i integritet sudstva, jer “građani zaslužuju pravičan i transparentan pravosudni sistem u kojem se odluke donose na osnovu zakona, a ne ličnih i političkih interesa”.

Politički motivisani proces

Podsjetimo da je odbrana Duška Kneževića povodom potvrđivanja optužnice protiv Kneževića i Đorđa Đurđića od strane Višeg suda u Podgorici, tada upoznala javnost da je u ovom slučaju riječ o političkom procesu.

Gotovo dvodecenijska predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, za koju se govorilo da “vedri i oblači” crnogorskim pravosuđem, otvoreno i direktno je uticala na tužilaštvo i na sudove da podižu optužnice i presuđuju po njenim direktivama, za koje je uglavnom dobijala naredbe “odozgo”, od vrha vlasti i DPS-a, što proizilazi iz prepiski pronađenih u njenom telefonu oduzetom nakon njenog hapšenja zbog sumnje da je bila dio kriminalne grupe koju je formirao njen sin Miloš Medenica, koji je još u pritvoru kao član narko-kartela.

Aplus

Provjerite slična mjesta

Momenat u EU integracijama previše dobar da bi ga Crna Gora propustila

Predsjednik Vlade Milojko Spajić ugostio je delegaciju GIZ-a (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju). Momenat u …