Spajić o tužbi Šaranovića: Malo je čudno da neko sam sebe tuži

Premijer Crne Gore Milojko Spajić kazao je da nema informaciju da je Vlada zaprimila tužbeni zahtjev ministara unutrašnjih poslova Danila Šaranovića zbog nedavnog imenovanja Aleksandra Radovića za vršioca dužnosti (v.d.) šefa policije. Kako je rekao na konferenciji za medije, za to je čuo iz medija.

Nekako je malo čudno da neko sam sebe tuži”, prokomentarisao je Spajić.

Na pitanje novinara o tvrdnjama advokata Do Kvona, da je južnokorejski državljanin pred tužiocem negirao navode o finansiranju kampanje uoči prošlogodišnjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, premijer je rekao:

“Pozvivam Specijalno državno tužilšatvo da do kraja ispita namještanje afere tri dan pred izbore. Kako je dostavljeno to pismo u Vladu iz zatvora, ko je Do Kovona spovodio, kako je prešao granicu… Nadam se da ćemo dobiti odgovore od SDT-a.”

Na pitanje da li je validna odluka Vlade da uvede prinudnu upravu u Šavniku ili odluka odbornika Skupštine opštine tog grada o skraćenju mandata, Spajić je rekao da će važiti ona procedura koja je prva sprovedena.

„Nemam informaciju da li je prvo uvedena prinudna uprava ili raspuštena Skupština Opštine, ali ko je prvi postupio taj će imati pravo“, rekao je Spajić.

On je, odgovarajući na pitanje šta je Vlada dosad učinila da bi dobila Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR) i do kada se može očekivati povratna informacija od Evropske komisije, kazao da dobijanje IBAR-a očekuju sredinom juna.

„Za sada sve ide po planu. Postoje neke teškoće, ali ih u hodu rješavamo. Do početka maja ćemo imati sve informaciju da li je Crna Gora uspjela da isporuči sve rezultate“, rekao je Spajić.

On je kazao da je uspostavljena društveno-politika stabilnost u državi koja je omogućila uspješno sprovođenje popisa stanovništva i domaćinstava, imenovanja u pravosuđu, kao i izbjegavanje stavljanja Crna Gore na sivu listu Manivala.

„Nadam se da će nas držati duh zajedništva i fokusa na evropske integracije“, dodao je Spajić.

Komentarišući glasanje crnogorske delegacija u komitetu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope protiv učlanjenja Kosova u tu međunarodnu organizaciju, Spajić je rekao da nije bilo glasanje, nego rasprava na tu temu.

„Glasanje će biti u aprilu, kada će biti održana plenarna sjednica i ministarski savjet i tada ćete moći da vidite zvaničan stav države Crne Gore“, rekao je Spajić.

Podsjetimo, ministar Šaranović u tužbi tvrdi da je izvršna vlast, pošto je odbila njegov predlog da na čelo policije dođe Lazar Šćepanović, nezakonito ovlastila premijera Milojka Spajića da predloži novog kandidata, da je on protivpravno predložio Radovića i da je zbog toga taj policijski funkcioner nezakonito izabran na poziciju.

On traži od suda poništenje rješenja o imenovanju Radovića, a kao razloge za to navodi pogrešnu primjenu materijalnog prava, povredu pravila postupka i pogrešno utvrđeno činjenično stanje.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Momenat u EU integracijama previše dobar da bi ga Crna Gora propustila

Predsjednik Vlade Milojko Spajić ugostio je delegaciju GIZ-a (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju). Momenat u …