DNP traži saslušanje: Pojedini agenti ANB-a fabrikovali afere

Demokratska narodna partija najavila je juče da će tražiti kontrolno saslušanje vrha bezbjednosnog sektora i tužilaštva u parlamentu zbog navoda da je podgorički M portal objavljivao tekstove protiv čelnika te stranke Milana Kneževića koje su pisali službenici ANB-a. Kako su kazali, to nije samo skandal, već krivično djelo iz nadležnosti SDT-a.

Predsjednik DNP i jedan od lidera koalicije ZBCG Milan Knežević na jučerašnjoj pres konferenciji u Skupštini kazao je da sumnja kako ga i dalje prate i prisluškuju, ističući da je u prethodnom periodu bilo mnogo zloupotreba u radu tajne službe. 

On je tužio M portal zbog navoda da je “identifikovani saradnik stranih službi bezbjednosti”. Naglasio je da su sporne tekstove pisali agenti ANB-a. Takođe, Knežević je naveo da smatra da tužilaštvo treba da sasluša glavnu urednicu M portala Danicu Nikolić ali i njega, zbog navoda da su agenti ANB-a učestvovali u pisanju tekstova.  

ANB podnijela krivičnu prijavu

U tužilaštvu, Portal RTCG saznaje da je u septembru prošle godine ANB Crne Gore podnijela krivičnu prijavu protiv Danice Nikolić. Sumnjiče je za pomoć učiniocu krivičnog djela, obzirom da se radi o iznošenju tajnih podataka.

Nikolić je na saslušanju po Kneževićevoj tužbi navela da je prilikom objavljivanja navoda iznijetih u tekstu postupala poštujući kodeks novinara i Zakona o medijima, te da je informaciju da je tužilac “identifikovani saradnik stranih službi” objavila vjerujući izvorima, i ljudima koji su joj plasirali te informacije, a isti su u ANB-u, te se ta informacija nalazi kod njih u njihovoj dokumentaciji.

Ona nije htjela da navodi ime svog izvora.

Svoj stav o istinitosti tvrdnje koja je navedena u tekstu, a tiče se tužioca, zasnovala je na tome da je njen izvor neko ko joj je i prije navedene informacije dostavljao podatke, te kaže da nije imala razloga da sumnja u tačnost informacije.

O dobijanju te informacije Nikolić kaže da nije obavijestila nadležno tužilaštvo, jer se protiv tužioca, odnosno Kneževića, već vodio postupak “državni udar”, u kom je tužilac okrivljen zato “što je imao saradnju sa stranim službama”.

Objasnila je i da nije pozvala Kneževića da se izjasni o navodima da je “identifikovani saradnik stranih službi” zato što je tekst koji je objavljen na M portalu “autorski tekst autora potpisanog pod nazivom ‘Profesionalac'”, pa imajući u vidu tu činjenicu, nijesu imali obavezu da traže izjašnjenje od Kneževića.

Ona je istakla da je tužba samo politički pritisak. .

Ukazuje i na to da je u konkretnom slučaju riječ o autorskom tekstu, autora “Profesionalac”, a koji autori su lica iz ANB-a, kojima tuženi u potpunosti “poklanja svu vjeru”. Nikolić je izjavila da iz ranijeg iskustva kada je u pitanju ANB koji nikada nije odgovorio na upite M portala, ni ovaj put nije pribavila niti formalno niti neformalno izjašnjenje od ANB-a. Naglašava da je uvid u dokumenta ANB-a imao autor teksta “Profesionalac”.

“Politički pritisak na medij koji smeta Kneževiču”

Nakon Kneževićevih optužbi juče, Nikolić je u tekstu na M portalu zahvalila čelniku DNP-a što je javnost obavijestio o tome da profesionalci u crnogorskim (i drugim) službama bezbjednosti imaju dovoljno povjerenja u taj medij da sarađuju sa njima, bilo kao relevantni izvori informacija, bilo kao autori pod pseudonimom, dajući im time posebnu relevantnost i ekskluzivitet u crnogorskom i regionalnom medijskom prostoru.

“Da je pažljivije čitao tekstove zbog kojih su on i bivši generalni inspektor Agencije za nacionalnu bezbjednost Artan Kurti podnijeli sijaset takozvanih ‘slapp’ tužbi protiv M portala, saznao bi da autori tekstova pod pseudonimom „Profesionalac“ nikada nijesu krili gdje i šta rade. Pošto je i u ovu priču, kao i u svaku, ušao površno i motivisan isključivo time da izvrši politički pritisak na medij koji mu smeta, Knežević po ko zna koji put otkriva rupu na saksiji”, navela je Nikolić.

Knežević, pak, tvrdi da je M portal nastavak rada portala “Udar”,. Raniji šef ANB-a a sada savjetnik predsjednika Crne Gore Dejan Vukšić podnio je svojevremeno krivičnu prijavu, tvrdeći da tužilaštvo, ako to želi, može da razotkrije aferu “Udar”.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Unija slobodnih sindikata pozvala Vladu da hitno snizi akcize na gorivo

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo …