Šest osoba nestalih nakon urušavanja mosta u Baltimoru se sada smatra mrtvim

Policija države Maryland kaže da se šest osoba koje su nestale nakon što se most Francis Scott Key srušio u utorak u Baltimoru u Marylandu, smatra mrtvima.
Vlasti su saopćile da su zbog nesreće vozila i osam građevinskih radnika pala u rijeku Patapsco. Dvije osobe su spašene u utorak, ali Jeffrey Pritzker, viši izvršni direktor u Brawner Buildersu, poslodavcu građevinskih radnika, rekao je da se za ostalih šest pretpostavlja da su mrtvi, s obzirom na dubinu vode i dužinu vremena od pada.

Pritzker je rekao da je posada radila na sredini mosta kada se on raspao. Nijedno tijelo nije pronađeno.

“Ovo je bilo potpuno nepredviđeno. Ne znamo šta drugo da kažemo. Tako smo ponosni na sigurnost, i imamo čunjeve i znakove i svjetla i barijere i zastavice. Ali nikada nismo predvidjeli da će se most srušiti”, rekao je Pritzker.

Svih 22 člana posade na Daliju, brodu koji je udario u most, su na sigurnom.

Bijela kuća je saopćila da je Joe Biden razgovarao sa saveznim, državnim i lokalnim zvaničnicima u sklopu kontinuiranog odgovora na urušavanje mosta.

Među tim zvaničnicima su bili Pete Buttigieg, američki sekretar za transport, Wes Moore, demokratski guverner Marylanda, dvojica demokratskih američkih senatora iz Merilenda, Chris Van Hollen i Ben Cardin i gradonačelnik Baltimora, Brandon Scott.

Moore je rekao novinarima da je most, koji je izgrađen 1977. godine, bio “potpuno usklađen” prije nego što je na njega udario brod.

Međutim, isti brod koji je udario u most bio je uključen u incident u luci Antwerpen u Belgiji 2016. godine, kada je udario u kej dok je pokušavao da izađe iz kontejnerskog terminala u Sjevernom moru.

Kasnija inspekcija Dalija 27. juna obavljena u San Antoniju, Čile, otkrila je da brod ima nedostatke “pogonske i pomoćne mašinerije”, prema podacima na javnoj web stranici Equasis, koja pruža informacije o brodovima. Inspekcijom je precizirano da postoji nedostatak u vezi sa mjeračima i termometrima. Glasnogovornik vlasnika Dalija odbio je komentirati izvještaj.

Pozivi hitnoj službi stigli su oko 1:30 ujutro, izvještavajući o brodu koji je krenuo iz Baltimora i udario u stub na mostu, uzrokujući rušenje, rekao je Kevin Cartwright, direktor komunikacija za vatrogasnu službu Baltimora. Na mostu se u to vrijeme nalazilo nekoliko vozila, među kojima i jedno veličine traktorske prikolice.

Zvaničnici su rekli da je brod izdao upozorenje jer je skrenuo sa kursa i činilo se da je izgubio struju, što im je, kako su rekli zvaničnici Baltimora, omogućilo da spriječe više vozila da budu na mostu. Činilo se da se brod tada zapalio jer se dio mosta srušio preko njega, nakon čega se pojavio crni dim u zraku.

Temperatura u rijeci bila je oko 8 stepeni u ranim satima utorka, prema plutači koja prikuplja podatke za Nacionalnu upravu za okeane i atmosferu.

Sa vidikovca blizu ulaza na most, nazubljeni ostaci njegovog čeličnog okvira bili su vidljivi i virili su iz vode, a rampa se naglo završavala tamo gdje je raspon nekada počeo.

Govoreći iz Roosveltove sobe u Bijeloj kući, Biden je u utorak poslijepodne rekao: “Sve do sada ukazuje da je ovo bila užasna nesreća. U ovom trenutku nemamo drugih naznaka. Nema drugog razloga da vjerujemo da ovdje postoji bilo kakva namjerna radnja.”

KLIX

Provjerite slična mjesta

Unija slobodnih sindikata pozvala Vladu da hitno snizi akcize na gorivo

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo …