POBJEDA: Šaranovićeva samovolja kočnica za IBAR i EU integracije

Vrata Evropske unije ponovo su otvorena Crnoj Gori nakon što je krajem oktobra prošle godine konstituisana vlada Milojka Spajića i popunjen sastav Ustavnog suda, pa evropski zvaničnici poručuju da bi junski izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila, takozvani IBAR, mogao biti pozitivan ako ne dođe do ozbiljnog ugrožavanja evropskih vrijednosti i kršenja zakona. Brojni su, međutim, pokazatelji da je aktuelni ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović, funkcioner Demokrata, postao ozbiljna kočnica u ovom procesu.

U raspodjeli mandata u Spajićevoj vladi sektor bezbjednosti, na njihovo insistiranje, pripao je Demokratama Alekse Bečića, koji je potpredsjednik Vlade i koordinator službi bezbjednosti, dok su njegovi partijski funkcioneri na čelu ministarstava unutrašnjih poslova – Šaranović i odbrane – Dragan Krapović.

ESKALACIJA SUKOBA

Sektor bezbjednosti za mandata vlade Dritana Abazovića je u svakom smislu razoren i potčinjen malignom ruskom i srpskom uticaju, pa je bilo jasno da je pred novom izvršnom vlasti težak posao vraćanja tog bitnog dijela vlasti pod kontrolu Podgorice.

No, sve što su od konstituisanja nove izvršne vlasti učinili Bečić i Šaranović, izborni koalicioni partneri Abazovićeve stranke, primarno se svodilo na – čuvanje Abazovićevih kadrovskih rješenja u sigurnosnim službama.

Čim je Crna Gora počela da dobija pozitivne signale iz Brisela, a Spajić najavio da je ključni zadatak njegove vlade dobijanje pozitivnog IBAR-a, počela je opstrukcija Demokrata.

Suštinu njihove uloge u vladi Milojka Spajića potpuno je razobličio slučaj treći put za manje od godinu nezakonito smijenjenog direktora Uprave policije – Zorana Brđanina. 

Upravni sud naložio je da Brđanin, kojeg je Abazovićeva vlada nezakonito razriješila u dva navrata, mora biti vraćen na funkciju, što je premijer i čelnik PES-a odmah sproveo u djelo.

Uslijedila je burna reakcija Demokrata, potom i nova nezakonita procedura za smjenu Brđanina. Poslije nekoliko mjeseci primorali su Spajića da ga razriješi, a plan je bio da Šaranović preuzme praktično upravljanje Upravom policije, što se – osim što je i nezakonito i neustavno – kosi sa evropskom direktivom da policija mora biti depolitizovana.

Pošto su se uključili briselski zvaničnici i objasnili Demokratama da je neprihvatljivo da se na čelu policije u bilo kojem slučaju nađe ministar unutrašnjih poslova, privremeno su odustali su od te ideje.

Potom je Šaranović posegnuo za manevrima i procedurama koje ne poznaju zakoni, sve u cilju da bi za vršioca dužnosti direktora Uprave policije prošao njegov kandidat. Sve je, ipak, bilo uzalud: na burnoj sjednici Vlade, koja je trajala duže od 12 sati, Šaranovićev pulen nije prihvaćen i za v.d. šefa policije imenovan je Aleksandar Radović, za kojeg se založio premijer Spajić.

BORBA ZA KONTROLU

Vlada je od tada u krizi, a sudeći prema dostupnim informacijama koordinacija između MUP-a i Uprave policije funkcionalno skoro da i ne postoji: Šaranović odbija saradnju sa Radovićem, kao što je odbio da sarađuje sa Brđaninom dok je bio na čelu policije i čak ignorisao svaki njegov službeni dopis?!

Malo je vjerovatno da u situaciji u kojoj ministar unutrašnjih poslova i direktor Uprave policije, te premijer i ministar unutrašnjih poslova nemaju komunikaciju naša zemlja može dobiti pozitivan IBAR.

Da je cilj Demokrata da ponovo pod punu kontrolu, nakon smjene Brđanina, stave Upravu policije bilo je jasno odmah pošto je Šaranović unaprijedio Lazara Šćepanovića za v.d. pomoćnika direktora Uprave policije za Sektor za borbu protiv kriminala. I to, kako tvrde naši izvori, bez konsultacija i prethodne saglasnosti Vlade?! Iako Šćepanović nije dobio povjerenje Vlade za funkciju prvog čovjeka Uprave policije, on je i dalje Šaranovićev ključni čovjek u ovom resoru.

– Šaranović i dalje marginalizuje funkciju direktora Uprave policije, što je pogubno za ispunjavanje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, primarno u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Jasno je da će Šaranović direktnu službenu komunikaciju, kao i za mandata Brđanina, imati isključivo sa svojim čovjekom od povjerenja u Upravi policije – pomoćnikom Šćepanovićem – kažu sagovornici Pobjede iz MUP-a i Uprave policije.

Oni su uvjereni da će zbog ovakvog postupanja Šaranovića premijer Spajić morati da reaguje i zaustavi ministrovu samovolju, tim prije što Evropska komisija posebno prati rad ključnih resora za IBAR.

– Jedan od ključnih je Ministarstvo unutrašnjih poslova – kategorični su izvori Pobjede.

Provjerite slična mjesta

Momenat u EU integracijama previše dobar da bi ga Crna Gora propustila

Predsjednik Vlade Milojko Spajić ugostio je delegaciju GIZ-a (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju). Momenat u …