Zečević za ADRIU: Limitirane cijene da ne budu sezonska pojava

Akcija smanjenja marži na proizvode od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi počela je danas u Crnoj Gori i trajaće do 31. maja. Ekonomski analitičar Predrag Zečević kazao je za ADRIA televiziju da će smanjene marže na više od 500 artikala u velikoj mjeri olakšati svakodnevnu kupovinu prosječnog potrošača, ali treba nastojati da cijene ostanu ograničene i za vrijeme turističke sezone, odnosno da ovakve akcije imaju trajniji karakter.

Nove, snižene cijene najpotrebnijih prehrambenih i higijenskih proizvoda pozitivno su iznenadile kupce u domaćim trgovinama. Kupovina po nižim cijenama svakako će donijeti osjetno olakšanje za budžet građana, bar do 31. maja, do kada je zvanično planirano njeno sprovođenje. A da li će tako ostati i kada počne ljetnja turistička sezona ?

“Ja mislim da bi bio red da cijene budu ograničene i u jeku turističke sezone, s tim što znate da crnogorska država živi od PDV-a, odnosno od trgovačkih lanaca i građana koji kupuju. Postojaće veliki pritisak da se ta akcija zaustavi početkom turističke sezone”, kaže Zečević.

Ipak, izjava ministra ekonomskog razvoja Nika Đeljošaja da će se, nakon analize efekta ovih mjera, naći način da se i dalje sačuva standard građana, uliva nadu da na početku ljeta cijene neće ponovo naglo skočiti. Đeljošaj je kazao i da je razlika između ove i akcije “Stop inflaciji” prethodne Vlade – kao “dan i noć”, a sličnog stava je i naš sagovornik.

“U pitanju su različite akcije, zbog toga što u akciji “Stop inflaciji” nije naređivano trgovačkim lancima koliko će da iznosi marža, ja ću vas podsjetiti da je ovom akcijom marža ograničena na između 5 i 15 odsto dok je akcija “Stop inflaciji” bila nekako dobrovoljnog karaktera… A ovo je akcija gdje je jednostavno vlada naredila trgovačkim lancima da snize marže, tako da ne mogu reći da je kopija, slična je akcija, ali ipak različita”, ukazuje on.

Ova akcija će, ocjenjuje Zečević, imati pozitivne efekte na građane, a evo čime bi je, po njegovom mišljenju, trebalo dopuniti: 

“Ja se zalažem da akcije budu trajne i da ne traju samo dva-tri mjeseca nego da traju tokom čitave godine. Jako je bitno ovu akciju proširiti, recimo da nam budu niže cijene u farmaceutskoj industriji, konkretno cijene ljekova su u odnosu na zemlje regiona daleko veće, tu su marže katastrofalno velike”, poručuje ekonomski analitičar.

ADRIA

Provjerite slična mjesta

Finansijski uspon Air Montenegra: rast prihoda i profita

Nacionalni avioprevoznik, Air Montenegro, nastavlja sa finansijskim i operativnim usponom, generišući 62,3 miliona eura prihoda …