VDT: Rezultati tužilaštava bili bi vidljiviji da sudovi odlučuju u razumnom roku

Rezultati Specijalnog i ostalih državnih tužilaštava bili bi vidljiviji kada bi sudovi odluke donosili u razumnom roku, kazali su iz Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT).

Iz VDT-a su, povodom stava predsjednika Udruženja sudija i Upravnog suda Miodraga Pešića da Specijalno državno tužilaštvo (SDT) do sada nema nikakvih rezultata u borbi protiv korupcije na visokom nivou, rekli da su rezultati SDT-a istaknuti u brojnim izvještajima sa međunarodnih adresa.

– Postupci pokrenuti protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda, predsjednika Privrednog suda, sudija i tužilaca, drugih predstavnika pravosuđa i različitih grana vlasti, samo su dio ostvarenih rezultata SDT-a koji su konstatovani i u posljednjem izvještaju Evropske komisije – kaže se u saopštenju.

Ističe se da je rezultate SDT-a prepoznao i Stejt Department koji je glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću dodijelio nagradu za borbu protiv korupcije.

Iz VDT-a su kazali da je SDT samo tokom prošle godine za koruptivna krivična djela donijelo naredbe o sprovođenju istrage u osam predmeta protiv 19 osoba, a podignuto je i deset optuženja protiv 30 osoba.

Kako su rekli, protiv određenog broja osoba trenutno se vode postupci koji su u fazi izviđaja.

– Rezultati Specijalnog, ali i drugih državnih tužilaštava, bili bi i vidljiviji, kada bi se odluke sudova donosile u razumnom roku, pa u tom smislu očekujemo poboljšanje efikasnosti sudova – kaže se u saopštenju.

Iz VDT-a su pozvali Pešića i sve njegove kolege da, ukoliko posjeduju informacije koje ukazuju na bilo čiju nezakonitost u radu, sa tim upoznaju Državno tužilaštvo čija reakcija, kako su poručili, neće izostati.

– Građani Crne Gore od svih pravosudnih organa sa pravom očekuju da brinu o njihovoj bezbjednosti i dosljedno sprovode zakonske propise, zbog čega se upravo od predstavnika pravosuđa očekuje povećana odgovornost i suzdržavanje od iznošenje neutemeljenih stavova, koje najbolje demantuju upravo konkretni rezultati rada – zaključuje se u saopštenju.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

Mekalister: Crna Gora je predvodnik, pozitivna atmosfera iz Podgorice donijeta u Brisel

Premijer Crne Gore Milojko Spajić kazao je da je proširenje EU na Zapadni Balkan pitanje …