Turisti sa Zapada biraju Albaniju, jer nema direktnih letova do Crne Gore

Nedostatak avio-letova između Crne Gore i eminentnih destinacija postaje sve značajniji faktor koji će uticati na turističku sezonu ove godine. Mihael Bader, predsjednik Fondacije budućnosti crnogorskog turizma, naglasio je da će nedostatak ove veze imati direktan uticaj na broj turista koji dolaze iz Zapadne Evrope. Kako je istakao za Pobjedu, i pored velikog interesovanja turista iz ovih zemalja za posjetu Crnoj Gori, nedostatak mogućnosti putovanja avionom odvraća mnoge od odlaska.

Dragan Purko Ivančević, član Odbora za turizam Privredne komore i direktor turističke agencije Mac Sun Montenegro, dodatno je naglasio ozbiljnost situacije.

– Nedostatak avio-linija postaje dodatno opterećenje za turističku industriju, usporavajući početak predsezone u poređenju s prethodnim godinama.

Ističe da se moramo usredsrediti na ,,pojačanje“ nacionalne avio-kompanije Air Montenegro da bismo se povezali sa što više destinacija.

Zainteresovanost turista

Bader je kazao da je mnogo zainteresovanih turista koji žele da dođu u Crnu Goru, ali zbog loše avio-povezanosti odustaju.

– Aktuelna ponuda lou kost (low-cost) kompanije Vizer omogućava putnicima da dođu do nekoliko popularnih destinacija u Njemačkoj i Austriji, uključujući Dortmund, Berlin, Hamburg, Memingen, Nirnberg, Karlsrue, Baden-Baden, Keln, Frankfurt, Lajpcig i Beč. Međutim, ova ponuda ne obuhvata letove iz Podgorice ili Tivta, već samo iz Tirane ili do nje. To znači da turisti koji žele da posjete Crnu Goru putem Vizera imaju ograničene opcije, sa Dortmundom, Memingenom i Bečom kao mogućnostima, od maja nadalje – kaže Bader.

Iako imamo letove iz Podgorice i Tivta za Frankfurt i Minhen putem Air Montenegra, on ističe da ovo nije dovoljno da zadovolji potražnju.

– Sjetimo se dešavanja prije četiri godine, tačnije 2020. godine, kada je Montenegro erlajnz letio do mnogih njemačkih gradova kao što su Dizeldorf, Frankfurt, Hanover, Lajpcig i Minhen. Takođe su bili prisutni i drugi prevoznici poput Kondora, Lufthanse, Laude i Eurovingsa – kaže Bader, koji naglašava da je neophodno konačno da shvatimo da bez adekvatnih avionskih veza nema ni njemačkih turista, kao ni turista iz drugih zemalja Zapadne Evrope.

– Na nedavno održanom turističkom sajmu u Minhenu, gdje sam bio angažovan od Turističke organizacija Bar, primijetili smo da mnogi posjetioci izražavaju frustraciju zbog nedostatka povoljnih avionskih karata i što je dostupnost Albanije kao destinacije mnogo bolja. Već imamo rezervacije za ovogodišnju ljetnu sezonu, ali mnogi gosti biraju da dođu do Crne Gore preko Tirane zbog povoljnijih karata, iako to podrazumijeva dodatne troškove i duže putovanje do konačne destinacije poput Bara. Transfer između Tirane i Bara košta između 100 i 150 eura u jednom pravcu i može trajati od tri do pet sati, zavisno od gužve na granici – objašnjava Bader, koji postavlja pitanje – zašto otežavamo putnicima da dođu do nas.

– Konačnu odluku o destinaciji koju će posjetiti donosi gost, a ne mi. Stoga nije iznenađujuće što se veliki broj turista ove godine odlučuje za druge destinacije koje im nude bolju i jeftiniju dostupnost. Ovaj problem zahtijeva hitno rješenje, jer turisti već rezervišu svoje odmore, a mi rizikujemo da ih izgubimo.

Dragan Purko Ivančević kazao je za Pobjedu da nedostatak avio-linija predstavlja dodatno opterećenje za turističku industriju, usporavajući početak predsezone u poređenju s prošlom godinom kada smo u ovo vrijeme imali značajan broj turista.

Preliminarni podaci Nacionalne turističke organizacije ukazuju na blagi pad prihoda od boravišne takse u prva dva mjeseca ove godine u poređenju s istim periodom 2023.

Nedostaju stručnjaci i strategija

– Poboljšanje avio-konekcija nije proces koji se može ostvariti preko noći. Izgubili smo značajan broj destinacija u vezi s niskobudžetnim avio-prevozom. Susjedna Albanija je u ovom smislu ispred nas, s aerodromom u Tirani koji služi kao stalna baza za lou kost kompanije. Iako možemo očekivati povratak određenog broja linija tokom sezone, ne možemo se nadati značajnom poboljšanju situacije. Ostaje nam da se borimo s turoperatorima kako bismo održali njihove čarter programe, kao i da značajno podržimo razvoj kapaciteta nacionalne avio-kompanije – objašnjava Ivančević, dodajući da to uključuje povratak na emitivna tržišta, povećanje prometa s tih tržišta, produžetak sezone i, naravno, razvoj strategije koja će odrediti naše prioritete i ciljeve u turizmu.

Gradski/Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Finansijski uspon Air Montenegra: rast prihoda i profita

Nacionalni avioprevoznik, Air Montenegro, nastavlja sa finansijskim i operativnim usponom, generišući 62,3 miliona eura prihoda …