Miroslav Medojević iz Mojkovca: Građevinski inženjer koji je postao uzoran poljoprivrednik

Miroslav Medojević, građevinski inženjer po struci, nije tipičan poljoprivrednik. Nakon tri decenije boravka u Subotici, odlučio se za preokret u životu i prije 14 godina vratio se u svoje rodno selo u Mojkovcu. Njegov potez iznenadio je mnoge, ali on je imao jasnu viziju – proizvodnju domaće organske hrane.

Ideja o prelasku na poljoprivredu nije došla iz očaja, već iz strasti. Iako je zaposlen u Opštini Mojkovac, Medojević je odlučio da se ozbiljno posveti proizvodnji organske hrane kao hobiju.

“Već osam godina posvećujem se proizvodnji organske hrane”, ističe Medojević.

Na svom porodičnom imanju, koje se prostire na 42 ara zemlje, Medojević ima dva plastenika i vrt. Ovdje posjeda raznovrsno povrće – krompir, luk, boraniju, blitvu, kupus i cveklu. Dok dio proizvoda koristi za sopstvene potrebe, dio je namijenjen prodaji.

“Pored uzgoja organske hrane, bavim se i voćarstvom. Na imanju imam plantažu aronije i drugog voća”, dodaje Medojević.

Posebno ponosan je na svoj organski matični sok od aronije, koji je dostupan na domaćem tržištu. Medojević naglašava da je organska proizvodnja sistem održive poljoprivrede koji se temelji na visokom nivou poštovanja ekoloških principa.

Ali Medojević nije samo poljoprivrednik. Završio je adaptaciju stare porodične kuće koja sada služi kao turistički objekat. Kuća je okružena šumom, pružajući gostima idealnu priliku za opuštanje u prirodi.

“Domaća hrana je dio doživljaja za naše goste. Nudimo im teletinu, jagnjetinu ispod saća i roštilj”, kaže Medojević.

Za najmlađe posjetioce, Medojević je uredio dvorište sa ljuljaškama, drvenim kućicama i mostovima. Kuća nudi udobnost u svoje dvije opremljene dvokrevetne sobe sa dnevnim boravkom, kuhinjom i trpezarijom. Ljeti, gostima je na raspolaganju letnja kuhinja sa prelijepim dvorištem.

Miroslav Medojević je primjer kako strast i predan rad mogu pretvoriti hobiju u uspješan posao, istovremeno pružajući gostima nezaboravno iskustvo. U svijetu u kojem se sve više cijeni prirodno, Medojevićeva priča predstavlja inspiraciju za sve one koji razmišljaju o prelasku na organsku poljoprivredu i ruralni turizam.

J.Š.

Provjerite slična mjesta

Rakčević: Realizicijom investicije na lokaciji bivše kasarne Morača Podgorica će biti preporođena

Realizacijom investicije od oko 100 miliona eura na lokaciji bivše kasarne Morača, Podgorica će biti …