General major izraelske vojske: Rat u Gazi je izgubljen i besciljan, Hamas i dalje djeluje

General major IDF-a Israel Ziv, bivši šef Operativne direkcije IDF-a je gostujući na radijskoj emisiji kazao da Hamas nije uništen i da je organizacija živa i još uvijek funkcioniše.

Ziv je objasnio da akcije u bolnici Shifa znači da u praksi Hamas ostaje pod kontrolom tog područja i da je situacija slična i u drugim bolnicama.

“Postoje i druge bolnice u sjevernoj Gazi. Hamasove vojne sposobnosti su zaista oštećene, nesumnjivo eliminirani od strane IDF-a, ali još uvijek imaju hiljade terorista. Teritorija u smislu civilne kontrole ostaje u rukama Hamasa; organizacija je živa i još uvijek radi”, kazao je Ziv

Na pitanje da li je bilo ispravno povući većinu IDF trupa iz Gaze, Ziv je odgovorio: “U nedostatku politike, šta IDF treba da radi? U ovom ratu smo preko pet mjeseci bez ikakvog predvidivog političkog cilja. Recimo da smo ostali do sada. Šta je sljedeće?Č ak i da smo ostali i proglasili da smo okupatori postali bismo nova vlada u Gazi.Izrael bi trebao uspostaviti civilni,policijski i sigurnosni sistem i voditi računa o raznim stavrima. Ono što nam se dogodilo nije samo situacija s Hamasom. Nedostatak donošenja odluka s naše strane je najozbiljnija stvar.”

Ziv je kasnije prokomentarisao odluku Kanade da zaustavi isporuke oružja Izraelu i kazao da je Izrael u sredini ozbiljne međunarodne krize i da se ne sjeća da je tako bilo ranije.

“Svijet ne prikazuje fotografije Kanala 12 koje pokazuju kako IDF čini jednu ili drugu herojsku akciju u Shifi, već samo prikazuju fotografije humanitarne krize, rušenja i razaranja. Zbog toga je javno mnijenje u svijetu je protiv nas. Ovdje je poenta u tome da na kraju, ni SAD neće biti tu za nas jer postoji granica onoga što su voljni sadržati”, kazao je general-major.

On je rekao da Izrael samostalno može izdržati nekoliko mjeseci, ali da bez saveznika ne može nastaviti i pobijediti Hezbolah te da moraju donijeti odluku

“Ako ne riješimo problem na jugu, situacija na sjeveru se neće moći riješiti ni politički, a SAD se neće zalagati za to. Amerika ne radi za Izrael. Oni su radili sa Izraelom do sada, ali Amerika se ne slaže sa izraelskom politikom, pa zašto bi se Amerika trudila? To se neće desiti.Tako da će Izrael ostati ukorijenjen u svojim nevoljama, a ako smo tako veliki heroji – hajde vidi“, nastavio je Ziv.

On je kazao da ni sam Izrael nije uvjeren u neophodnost akcije u Rafahu i da nakon sedmog oktobra nisu djelovali sofisticirano i nisu stvarali kontrolu.

“Ovakav rat je nemoguće voditi, on se vodi iznutra. IDF zna šta da radi, ali rat se gubi. Nema ciljeve, nema smjera. Ako se slažete sa putem ove vlade, problemi će se nastaviti. Ako ne, napravite mjesta za nekog drugog”, zaključio je Ziv.

KLIX

Provjerite slična mjesta

Mujović: U CEDIS-u ne cvjetaju ruže, Čađenović došao na gotovu štetu

Sjednica Skupštine je u toku, a na dnevnom redu su poslanička pitanja. Ministar energetike i …