Dan italijanskog dizajna 2024: “Otkrivanje pametnog italijanskog dizajna”

Povodom Dana italijanskog dizajna 2024, ICE-Agencija kancelarija u Beogradu i Podgorici i Ambasada Italije u Crnoj Gori, u saradnji sa Inženjerskom komorom Crne Gore i Suhih Design, predstavili su seminar pod nazivom “Otkrivanje pametnog italijanskog dizajna” uz učešće dizajnera Alberta Maria Prina.
Događaj su otvorili Nj.E. Andreina Marsela, ambasador Italije u Crnoj Gori, i direktor ICE-Agencije Antonio Ventreska
Ambasador Marsela je istakla da je VIII izdanje Dana italijanskog dizajna u svijetu važan događaj u okviru kojeg se od 2017.godine organizovalo 1.370 događaja širom svijeta: ,, Proizvodna vrijednost- inkluzivnost, inovacija i održivost”, tema koja – u kontinuitetu sa onom iz izdanja 2023. godine, posebno u vezi sa značajem održivog pristupa dizajnu- ukazuje na pažnju koju italijanski dizajneri sve više fokusiraju ne samo na proizvodnju “lijepih” proizvoda sa estetske strane gledišta, već i visoke materijalne vrijednosti, kao rezultat kvalitetnih sirovina i proizvodnih procesa koji kombinuju tradiciju sa najsavremenijom tehnikom u tehnološkom smislu, pristupačne i funkcionalno prilogadljive za različite potrebe, pa i male prostore.
Ovo je treća godina zaredom da se Italian Design Day organizuje u Crnoj Gori, te se tako nastavlja uspješna saradnja Crne Gore i Italije na polju dizajna.
Direktor ICE-Agencije za spoljnu trgovinu u Beogradu i Podgorici, Antonio Ventreska, je podsjetio na značaj sektora uređivanja prostora i naglasio da je ovaj dogadjaj organizovan u cilju razmjene informacija kao i prenošenje znanja o italijanskim rješenjima za uređivanje prostora, a u svjetlu novih potreba crnogorskih arhitekata i dizajnera za uređivanje prostora koji su namjenjeni turizmu i vrlo često su nekonvencionalni.
Ovogodišnja tema događaja “Otkrivanje pametnog italijanskog dizajna” je navela paneliste i mnogobrojne posjetioce na razmišljanje o potencijalnoj budućnosti dizajna u Italiji, ali i Crnoj Gori.
‘’Sam način života je danas takav da će sve manje novca se ulagati u dizajn. Ipak, dizajn će uvijek tražiti da bude funkcionalan, visokokvalitetan, jer će mali prostori trebati funkcionalno da se opreme. Stambeni prostori će biti manji nego što su nekada bili,” pojasnio je Ventresca.
Upravo na ovu tematiku i potencijalna rješenja u budućnosti u svom uvodnom obraćanju se osvrnuo i Predsjednik Strukovne komore arhitekata, Novica Mitrović.
“Termin Manje je više podstakao je poznati arhitekta Mies van der Rohe, međutim, samo značenje ovog termina govori da jednostavnost vodi ka dobrom dizajnu i to je nešto što je važilo 20-ih godina prošlog vijeka. Nakon nekih 100 godina, možemo da ga uporedimo sa novim terminom koji koristi Stefano Boeri, čuveni italijanski arhitekta koji poručuje Stvoriti više sa manje resursa. Ono o čemu mi danas možemo da pričamo je pametni dizajn, konvertabilni namještaj i o tome koliko su naše životne navike u svom tom periodu promijenjene i kako životne navike od nas traže da imamo drugačiji pristup dizajnu,” saopštio je Mitrović.
O pametnom italijanskom dizajnu ovom prilikom je govorio italijanski dizajner, Alberto Maria Prina koji je prisutne upoznao sa svojim inovativnim, nesvakidašnjim, ali ipak praktičnim dizajnom. Širu javnost je upoznao sa načinima kako se italijanski dizajn otvarao inovacijama i postao spremniji za eksperimente.
“Ovakvi susreti su neizbježni i veoma korisni, jer ovo je prilika da napravimo razmjenu ideja i da sagledamo jedni druge u odnosu na ono što danas čini dizajn. Danas je izuzetno važno da jedno dizajnersko rješenje bude u skladu sa čitavim arhitektonskim projektom i da bude u skladu sa onim što je ambijentalno prihvatljivo. Preko kulturološke saradnje i razmjene izuzetno je važno da italijanski dizajneri dolaze ovdje, da vi dolazite kod nas jer se taj način se spajaju realnosti i najbolje realizuju projekti. Iako će to postati jedna homogena struktura, nećemo sigurno izgubiti na identitetu, jer u svakom projektu ostaje prostor da svako može da ostavi lični pečat koji će se prije svega odnositi na istorijski i kulturološki aspekt mjesta odakle kreće i sam projekat,” pojasnio je Prina.
Italijaski pametni dizajn u Crnoj Gori već primjenjuje arhitektica, mr Tamara Suhih, te je na današnjem događaju prezentovala ponudu dizajnerskog salona namještaja LAS Furniture koji u ponudi ima kovertabilni namještaj italijanskog brenda Clei.
“Najznačajniji period svog života, a to su studije i neke mlade godine nakon studija sam provela u Italiji, u Rimu, tako da sve vezano za italijanski dizajn, italijansku estetiku, želim da primijenim na projektima u Crnoj Gori, te prenesem novim generacijama, studentima arhitekture, dizajna, generalno svim ljudima koji su zaljubljeni u dobar dizajn. Italija je kolijevka dizajna i taj neki poseban detalj koji samo Italijani znaju prikazati i izraditi prilično pravi razliku od svog ostalog dizajna koji je takođe dobar i uspješan,” podvukla je Suhih.

Provjerite slična mjesta

Unija slobodnih sindikata pozvala Vladu da hitno snizi akcize na gorivo

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo …