Đurović: Crna Gora da iskoristi priliku, nakon višegodišnje stagnacije može da deblokira proces pregovora sa EU

Pozitivan izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR) mogao bi izmaći u slučaju ozbiljnijih političkih turbulencija, ocijenila je predsjednica Crnogorske panevropske unije Gordana Đurović, dodajući da Crna Gora, poslije višegodišnje stagnacije, ima priliku da deblokira proces pregovora sa Evropskom unijom (EU).

Ona je ukazala da deset godina nije bilo pozitivnog mišljenja o privremenim mjerilima, a što se konstatuje svakih pola godine u izvještajima Evropske komisije (EK).

Đurović je u intervjuu agenciji MINA rekla da je Crna Gora imala nekoliko „prozora“, kada se činilo da stvari kreću u dobrom pravcu, ali da su mnoge šanse ipak propuštane.

– Sad se opet otvorio jedan obećavajući briselski „prozor mogućnosti“ i IBAR, pozitivni izvještaj o privremenim mjerilima, prvi put ne izgleda tako nedostižan, kazala je Đurović.

Ona je pojasnila da Crna Gora treba da ispuni, ili bar najvećim dijelom ispuni još 31 mjerilo, dok je 51 tentativno ocijenjeno kao ispunjeno.

– Stvari su uglavnom poznate: po nekoliko ključnih reformskih zahvata i dokaza o progresu u oblasti dalje reforme pravosuđa, antikorupcije, temeljnih prava, borbe protiv organizovanog kriminala, politike migracija, azila upravljanja granicom i vizne politike, navela je Đurović.

Ona je kazala da se, baš kao i u upravo donijetoj pozitivnoj odluci Savjeta da se otvore pregovori sa Bosnom i Hercegovinom, i ovdje prepoznaju brojne evropske poruke i evidentna želja da se učini taj važan korak i da Crna Gora ide dalje u proces integracija.

– Procenti su relativni, ali se ipak donose političke odluke, a dobre volje da se ubrza integracioni put Crne Gore – ima, navela je Đurović.

MINA

Provjerite slična mjesta

Otkriće misterioznog grada pod vodom šokiralo naučnike: Ovo bi moglo promijeniti ljudsku istoriju

Nađeni ostaci drevne civilizacije u zaljevu Khambhat, koji leži dužinom zapadne obale Indije, predstavljaju senzacionalno …