Tuzi: Opština u osiguranju zasada učestvuje sa 25 odsto

Predstavnici poljoprivrednih proizvođača Opštine Tuzi juče su se sastali sa predsjednikom Opštine Lindonom Đeljajem i potpredsjednikom Vlade i ministrom za ekonomski razvoj Nikom Đeljošajem sa kojim su razgovarali o problemima sa kojima se suočavaju. Ovaj sastanak uslijedio je nakon što su se poljoprivrednici dopisom obratili čelnicima Opštine i tražili pomoć. Dopis je potpisalo 25 poljoprivrednih proizvođača.

– Zahtijevamo od predsjednika Opštine Tuzi Lindona Đeljaja da nas upozna sa Agrobudžetom iz 2023. godine. Interesuje nas koliko je sredstava predviđeno ovim dokumentom, zašto planirana sredstva nijesu privedena namjeni, odnosno dodijeljena poljoprivrednim proizvođačima. Takođe, interesuje nas i gdje i kako su potrošena. Zahtijevamo da nas informišete zašto sredstva koja jje obećao bivši predsjendik Nik Đeljošaj za nadoknadu štete učinjene od elementarnih nepogodam odnosno grada u 2022. godini i visini od 300.000 eura nijesu realizovana. Dakle, kada će se pristupiti njihovoj realizaciji – piše u dopisu poljoprivrednika.

Oni su tražili i da ih Đeljaj detaljno informiše sa sredstvima koja su predvidjeli Agrobudžetom za 2024. godinu.

Insistiramo da nam garantujete da će predviđena sredstva biti dodijeljena poljoprivrednim proizvođačima Malesije, a ne kao u 2023. godini. Zahtijevamo od vas da nas informišete šta je sa obećanjima koja ste dali poljoprivrednicima da će Opština učestvovati sa 25 procenata sredstava u osiguranju poljoprivrednih zasada od vremenskih nepogoda. U pismu koje smo poslali predsjedniku Opštine Tuzi tražili smo da nam odgovore u roku od deset dana, i ujedno da prime delegaciju potpisnika zahtjeva – navodi se u dopisu poljoprivrednika.

Predstavnik poljoprivrednika Đon Drešaj kazao je da su se sastali sa predsjednikom Đeljajem i potpredsjednikom Vlade Đeljošajem, te da su dogovorom zadovoljni.

– Nakon pisma koje smo poslali primili su nas na razgovor i u korektnom razgovoru rasčistili smo sve nedoumice i dileme koje smo imali. Oni su obećali da će od sve četiri tačke tri ispuniti u potpunosti. Rečeno je da će ovaj Agrobudžet 2024. godine biti u cjelosti opredijeljen samo za farmere i nikakvu drugu namjenu uz mogućnost farmera da eventualno malo revidiraju u okviru zakona i mogućnsoti koje se daju. Za osiguranje su obećali da će participitari 25 procenata što znači još 60 procenata od Ministarstva poljoprivrede. Ukupno participitanje državnih i opštinskih organa će biti 85 odsto, tako da ja kao agronom i farmer smatram da je to fenomenatlno. Svako ako razumije šta to znači osiguraće svoje kulture od grada. Obećali su i da će dio koje je NIk Đeljođaj obećao od štete od grada 2022. godine naći model da se obeštete ti poljoprivrednici koji nijesu dobili simbolične odštetu. Na osnovu svega ovoga mi smo zadovoljni – rekao je Drešaj.

DAN

Provjerite slična mjesta

Vujičići napustili grad i na selu se bave  proizvodnjom kozjih proizvoda i seoskim turizmom! 

Bračni par Jelena i Slobodan Vujičić su po vokaciji diplomirani pravnici, oboje su rođeni u …