Predstavljen Plan spasa za Institut

‘’Parcijalna i ad hoc rješenja nijesu kvalitetna i održiva. Stečaj nije opcija, ali ni štrajk nije dio rješenja već uvećavanja problema’’ – potpredsjednik Vlade dr Srđan Pavićević…

U sklopu intenzivnog procesa rada na iznalaženju rješenja za status Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju „Dr Simo Milošević“, potpredsjednik Vlade dr Srđan Pavićević koji je istovremeno i predsjednik vladine Komisije za rješavanje statusa Instituta, kao i ministar zdravlja dr Vojislav Šimun, posjetili su Institut, po drugi put u svom dosadašnjem mandatu, kako bi u direktnoj komunikaciji sa menadžmentom i predstavnicima sindikata, pojasnili pristup u rješavanju ovog zapuštenog i kompleksnog problema i izložili precizan plan koraka koje je Komisija definisala nakon svega mjesec ipo dana od formiranja.

Suočavajući se sa izazovnim zadatkom, pod pritiskom vremenskih rokova i u malom manevarskom prostoru nakon blokade računa Instituta od strane glavnog povjerioca beogradske Jugobanke u stečaju, Komisija je temeljno razmotrila sve preostale opcije, isključujući stečaj. Rješenje oko kojeg postoji najveći stepen saglasnosti i koje se ne kosi sa pravilima i principima dodjele državne pomoći jeste Plan spašavanja i restrukturiranja tj. Rebrendiranja koji podrazumijeva 3 koraka i to:
pomoć male vrjednosti od 300 000 € radi obezbjeđivanja nastavka rada (de minimis), potom, pomoć do 10 mil € koja se daje na 6 mjeseci radi deblokade računa, nastavka rada i isplate plata, uz obavezu da se u tih 6 mjeseci napravi kvalitetan plan restrukturiranja koji će proći proceduru odobravanja od strane nadležnih organa i dobiti dozvolu za realizaciju. Na taj način će se steći uslovi za višemilionska ulaganja u dalju revitalizaciju i rebrending Instituta Igalo.

Ovakav plan ne samo da rješava akutnu krizu u kojoj se Institut nalazi nego otvara mogućnosti proširivanja i unapredjenja poslovanja u svim segmentima, kako na srednjoročnom tako i na dugoročnom planu. Institut bi na taj način mogao osvježiti svoj već postojeći brend i podići svoju konkurentnost na inostranom tržištu.

U otvorenom razgovoru sa menadžmentom i predstavnicima sindikata, dr Pavićević je detaljno izložio sve neophodne korake ovog plana kao i vremenske rokove s uvjerenjem da je Komisija za rješavanje statusa Instituta koju je ova Vlada formirala sredinom februara ove godine, svojom posvećenošću i ozbiljnošću već sada uradila za Institut više nego nekoliko prethodnih vlada.

Dr Pavićević je, imajući u vidu eskalaciju krize u obliku najavljenog štrajka, naglasio sledeće: ’’Došli smo po treći put za kratko vrijeme da vas uvjerimo da nijesmo pristupili ležerno ovom krupnom izazovu kako bi kamuflirali problem ili simulirali rješenje, već da predano radimo da bi očuvali Institut u interesu 5 000 domaćih pacijenata, u interesu njegove konkurentnosti na stranom tržištu, u interesu države i svih zaposlenih. Da bi izašli iz ove dramatične situacije kao pobjednici, potrebno nam je prije svega povjerenje, konsenzus svih involviranih strana i još samo malo strpljenja. Uz puno razumijevanje za egzistencijalne probleme s kojima se nose zaposleni zbog tri neisplaćene plate, daleko je veći rizik primijeniti parcijalna i ad hoc rješenja koja nijesu kvalitetna i održiva. Stečaj nije opcija, ali ni štrajk nije dio rješenja već uvećavanja problema. Tu smo da vas uvjerimo da Komisija i Vlada krajnje odgovorno i posvećeno pristupaju situaciji dok s vaše strane očekujemo da na bazi međusobnog povjerenja i stalne komunikacije, uz malu dozu dodatnog strpljenja, dođemo do rješenja koje će biti kvalitativni iskorak u poslovanju i dugoročna dobit za državu, pacijente i zaposlene u Institutu. Jer, svaki problem koji se rješava neadekvatno postaje samo veći.’’

Dr Pavićević je uvjerio sagovornike da bez nepotrebnih ‘’floskula’’ o značaju Instituta, i Komisija koja se njime intenzivno bavi kao i Vlada, nemaju strateških dilema oko njegovog opstanka, uz imperative da se rješenje mora naći u unutar zakonskih okvira i u duhu najbolje evropske prakse. Dr Pavićević i dr Šimun su saglasni u tome da tužbe zaposlenih, najava štrajka i eventualni prekid poslovanja uz minimum procesa rada, samo mogu ubrzati stečaj od koga se Institut nalazi samo na jedan korak.

Uprkos činjenici da su prispjeli dugovi u iznosu koji premašuje 22 miliona EUR stigli na naplatu baš onoj vladi koja ničim nije doprinijela sunovratu Instituta, ali će ta ista vlada učiniti sve što je u njenoj moći, u razumnom vremenu, da do toga ne dođe.

Ministar Šimun je dodatno uvjerio sagovornike da je Institut na dnevnoj agendi Komisije i članova Vlade. ‘’Već su učinjeni odlučujući pomaci i vrlo jasno se nazire put izlaska iz krize te bi bilo pogubno u ovom momentu da se nekim nepromišljenim i nepotrebnim koracima ugrozi projekat spašavanja Instituta‘’

Ministar Šimun je rekao da će Ministarstvo zdravlja u daljim aktivnostima nastojati da uskladi cijene koje država plaća Institutu za domaće pacijente sa cijenama za inostrano tržište i da će u stalnoj, otvorenoj i partnerskoj komunikaciji sa menadžmentom Instituta učiniti sve što je potrebno da se olakša i unaprijedi poslovanje. Šimun je takođe naglasio sledeće: ‘’Niko, pa ni Premijer ne dovodi u pitanje opstanak Instituta niti će Vlada dopustiti da Institut doživi sudbinu nekih drugih državnih preduzeća i ustanova koje su bile prepuštene lošoj privatizaciji u najgorem momentu svoga postojanja’’

Dr Marija Obradović, predsjednica Sindikata je izjavila da su dr Pavićević i dr Šimun jedini potpredsjednik Vlade i jedini ministar koji su posjetili Igalo, posvetili mu odgovarajuću pažnju i ozbiljno pristupili rješavanju problema. Ona je istakla i sledeće: ”Štrajk nije naša opcija i naš izbor. To je iznuđeno teškim materijalnim stanjem zaposlenih. Mi svi volimo Institut i ne bi bili ovdje da se ne posjedujemo empatiju prema našim pacijentima i da se ne nadamo boljim danima”.

Zoran Kovačević, direktor instituta Igalo se zahvalio na iskrenom razgovoru, transparentnom predstavljanju realnih opcija u spašavanju Instituta kao i na ozbiljnosti i konstruktivnom partnerstvu koje bi moglo vratiti Institut na puteve nekadašnje slave. ”Nakon svega što smo čuli od predstavnika Vlade i u šta smo imali prilike da se uvjerimo, jasno je da ničim ne smijemo dodatno otežati situaciju. Jasno je da, što se prije deblokira račun Instituta, prije će krenuti proces ozdravljivanja ustanove, na dobrobit pacijenata, svih zaposlenih i akcionara.”

Potpredsjednik Vlade dr Pavićević i ministar Šimun su obećali da će ostati u dnevnoj komunikaciji sa Institutom sve do konačne i formalne odluke Vlade o izabranom modelu spašavanja. Na kraju razgovora sa menadžmentom i predstavnicima sindikata odgovarali su na pitanja novinara i prenijeli im suštinu dogovora i plan narednih koraka.

Provjerite slična mjesta

Momenat u EU integracijama previše dobar da bi ga Crna Gora propustila

Predsjednik Vlade Milojko Spajić ugostio je delegaciju GIZ-a (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju). Momenat u …