NOVI SKANDAL: Pod lupom i lažne diplome iz Goražda

Skandal koji potresa Bosnu i Hercegovinu o lažnim diplomama na Internacionalnom univerzitetu Goražde opet otvara pitanje lažnih diploma u Crnoj Gori. Iz Alternative Crna Gora saopštili su da traže od crnogorskih institucija da provjere da li u našoj javnoj upravi ima ljudi sa diplomama sa tog kontroverznog fakulteta iz Goražda.

Po pisanju portala Istraga.ba, državna agencija Bosne i Hercegovine SIPA provjerava sve osobe povezane sa radom tog Internacionalnog univerziteta. Pripadnici SIPA-e pretresali su prostorije osnivača ovog univerziteta, Edine Brutu i njene snahe Elme Brutus, koja je bila zaposlena u upravljačkim strukturama univerziteta. Osim toga, SIPA je pretresla i objekte u vlasništvu Melvedina Jašarevića, generalnog sekretara Internacionalnog univerziteta Goražde.

Koordinator Alternativa Crna Gora Nikola Bezmarević za Portal RTCG navodi da se Internacionalni univerzitet u Goraždu odavno nalazi na spisku sumnjivih fakulteta, naročito, kaže, od prošle godine kada su izbrisani iz državnog registra.

Prema našim informacijama, ovaj univerzitet je dobrim dijelom bio fokusiran na migrante sa Bliskog istoka, koji su preko navodnog studiranja išli dalje u Evropu. Kada su građani Crne Gore u pitanju, imali smo par slučajeva, međutim u ovom trenutku ne mogu dati detaljnije informacije dok ne utvrdimo sve činjenice i provjerimo u našoj bazi podataka”, naveo je Bezmarević.

On je podsjetio da Alternativa Crna Gora ima najveću bazu podataka diploma zdravstvenih i prosvjetnih radnika, među kojima ima mnogo sumnjivih diploma sa privatnih fakulteta iz okruženja, i istakao da još čekaju saradnju sa Ministarstvom prosvjete i Ministarstvom zdravlja, kako bi počeli istragu.

“Takođe, ovim putem pozdravljamo izvanredan rad SIPA koja je, podsjetiću, započela istragu lažnih diploma i sumnjivih fakulteta u BiH na osnovu naših pet prijava 2021. godine. Od tada sa njima imamo odličnu saradnju koja će se, vjerujem, nastaviti i u narednom periodu. Pitanje lažnih diploma ima regionalni značaj, stoga je neophodno da i naše institucije dodatno pojačaju istragu. A mi ćemo kao i do sada biti na raspolaganju da pružimo sve informacije koje su u našem posjedu i zajednički otkrijemo sve lažne identitete u Crnoj Gori”, zaklučio je Bezmarević.

Podsjetimo, Alternativa je ranije objavila da je Srednja medicinska škola – Tutin osnovana u potkrovlju kuće.  Prvi sprat kuće je, kako su kazali, bio rezervisan za tehničke preglede automobila, dok se u potkrovlju nalazila škola.

Prema podacima koje posjeduje Alternativa Crna Gora, ova škola bila je mjesto na kojem su se masovno kupovale diplome. Zbog toga je i podnijeta krivična prijava protiv više desetina medicinara u Crnoj Gori, ali reakcije tužilaštva još nije bilo.

Bezmarević je saopštio krajem 2023. godine da u Crnoj Gori trenutno ima 25.000 do 30.000 lažnih diploma.

„Najveći broj lažnih diploma je u zdravstvu i prosvjeti. Što se tiče fakulteta odakle dolaze te diplome, najviše ih iz domena zdravstva ima iz Tutina i Novog Pazara. Tu je fakultet ‘Perfekt’ u Prijepolju, fakultet ‘Dositej Obradović’ u Novom Sadu i fakultet ‘Hipokrat’ iz Bujanovca“, naveo je Bezmarević.

Provjerite slična mjesta

Momenat u EU integracijama previše dobar da bi ga Crna Gora propustila

Predsjednik Vlade Milojko Spajić ugostio je delegaciju GIZ-a (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju). Momenat u …