Ministar Dukaj u posjeti Francuskoj: Saradnja u oblasti sajber bezbjednosti

U okviru zvanične posjete Francuskoj, ministar javne uprave, Marash Dukaj sastao se sa generalnim direktorom Agencije za sajber bezbjednost – ANSSI, Vensanom Stribelom.

Ministar Dukaj je upoznao sagovornika o dostignućima Ministarstva javne uprave u oblasti digitalizacije i sajber bezbjednosti i ključnim prioritetima.

„Ministarstvo javne uprave je u finalnoj fazi usaglašavanja Zakona o informacionoj bezbjednosti sa pravnom tekovinom Evropske unije. Ovim zakonom normativno će se utvrditi nadležnosti Agencije za sajber bezbjednost, čijim uspostavljanjem će se dodatno osnažiti administrativni kapaciteti u ovoj oblasti, a u cilju prevencije i zaštite od računarskih bezbjednosnih incidenata na internetu i drugih rizika ove vrste”, kazao je ministar Dukaj. Takođe je istakao da je u Ministarstvu javne uprave formiran Vladin CIRT sa funkcijom SOC (Security Operation Center), operativnom ulogom sprječavanja incidenata, koji vrši monitoring uspostavljenog sajber ekosistema 24/7.

Direktor ANSSI-a Stribel se zahvalio ministru Dukaju na posjeti i pozdravio aktivnosti  koje Crna Gora preduzima na polju sajber bezjednosti.

Stribel je istakao da Nacionalna agencija za sajber bezbjednost Francuske prati aktuelne sajber prijetnje i analizira njihov uticaj na sisteme u cilju identifikacije potencijalnih rizika. Takođe je izrazio otvorenost kroz ekspertize i iskustava  u prevenciji i borbi protiv sajber napada i prijetnji, kao i kroz mogućnosti saradnje u razvoju i implementaciji novih tehnologija i alata za jačanje sajber bezbjednosti.

Sagovornici su pozdravili namjeru da se u Crnoj Gori osnuje Regionalni centar za sajber bezbjednost i razvoj sajber kapaciteta Zapadnog Balkana (WB3C), kojim ce se postaviti novi temelj u tri prioritetne oblasti – jačanje sajber bezbjednosti, regionalne saradnje i proces evropske integracije. S tim u vezi, istaknuta je važnost podizanja svijesti o sajber prijetnjama i promovisanje regionalne i međunarodne saradnje u oblasti sajber bezbjednosti, kroz doprinos efikasnijem odgovoru na prekogranične sajber prijetnje i jačanje stabilnosti regiona.

Provjerite slična mjesta

Unija slobodnih sindikata pozvala Vladu da hitno snizi akcize na gorivo

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo …