Joković: Povećane premije za priplodne krave i junice, pooštreni kriterijumi za mlijeko

Predstavljajući Agrobudžet za ovu godinu, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković kazao je da su povećane premije za priplodne krave i junice.

Za jačanje veterinarske službe u slučaju pojave afričke kuge svinja, pripremljeno je 400 hiljada eura, a poručio je i da će kriterijumi za proizvodnju mlijeka biti pooštreni, javlja portal RTCG.

– Premije za krave i priplodne junice za svako grlo sa 85 eura povećane su na 100 eura po grlu, to je 17,6%. Premije za krave u sistemu krava-tele za svako grlo sa 130 eura povećane su na 150 eura po grlu, to je 15,4, odsto. Premije za ovce i koze sa 10 i više grla sa 10 eura po grlu povećane su na 13 eura po grlu, to je 30 odsto – kazao je Joković.

Vlada je Agrobudžet, vrijedan 75,06 miliona eura, usvojila na prethodnoj sjednici.

Iz nacionalnog budžeta biće izdvojeno 51,35 miliona eura, iz donacija 15,56 miliona, a iz kreditnih sredstava 8,15 miliona eura.

Iz Vlade su ranije kazali da se Agrobudžetom stvaraju uslovi za punu primjenu odredbi zakona kojima su uređene mjere agrarne politike, a u tom smislu i pružanje podrške poljoprivrednim gazdinstvima, udruženjima poljoprivrednih proizvođača i kooperativama, u cilju osiguranja dohotka poljoprivrednih gazdinstava, jačanja konkuretnosti crnogorske poljoprivrede, stvaranja boljih uslova života u ruralnim područjima, jačanja kapaciteta institucija, dostizanja EU standarda bezbjednosti hrane i jačanja sektora ribarstva.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Unija slobodnih sindikata pozvala Vladu da hitno snizi akcize na gorivo

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo …