Scholz najavio: Zamrznutu rusku imovinu iskoristićemo za kupovinu oružja Ukrajini

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da će kamate na rusku imovinu zamrznutu u EU biti iskorištene za kupovinu oružja za Ukrajinu.

Ubrzo nakon što je Rusija pokrenula vojnu operaciju protiv Ukrajine u februaru 2022. godine, zapadne zemlje zamrzle su oko 300 milijardi dolara sredstava koja pripadaju ruskoj centralnoj banci. Od te sume, klirinška kuća Euroclear sa sjedištem u Briselu vrijedi oko 191 milijardu eura, a to je prikupilo skoro 4,4 milijarde eura kamata u protekloj godini.

Govoreći u petak na zajedničkoj konferenciji za novinare s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i poljskim premijerom Donaldom Tuskom u Berlinu, kancelar Scholz je rekao:

“Iskoristit ćemo neočekivani prihod od ruske imovine zamrznute u Evropi za finansijsku podršku kupovine oružja za Ukrajinu”.

Njemački lider je također najavio planove za uspostavljanje “nove sposobnosti koalicije za raketnu artiljeriju velikog dometa”, s tim da će se nabavka odvijati “na cjelokupnom svjetskom tržištu”, javlja Klix.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen prošlog mjeseca je predložila da se kamate od zamrznute ruske imovine koriste za kupovinu oružja za Ukrajinu. Međutim, Politico je, pozivajući se na anonimnog zvaničnika EU, u četvrtak izvijestio da su Malta, Luksemburg i Mađarska ranije ove sedmice “izrazile rezerve” u pogledu plana.

Moskva je više puta upozoravala da bi sve radnje koje se poduzmu protiv njene imovine predstavljale “krađu”. Naglašava da bi zapljena sredstava ili bilo koji sličan potez prekršio međunarodno pravo i potkopao zapadne valute, globalni finansijski sistem i svjetsku ekonomiju.

Vlada Crne Gore prije dvije godine uvela jake sankcije Rusiji, ali i zamrznula imovinu za više desetina ruskih državljana.

Podsjećamo, nekadašnji Demokratski front i vlasnik i urednik portala Biznis CG Predrag Zečević, podnijeli su dvije odvojene inicijative, kojim se traži ocjena ustavnosti Vladine odluke, ali do danas Ustavni sud nije raspravljao o ovim inicijativama.

U međuvremenu je Vlada Crne Gore donijela odluku 5. septembra na osnovu koje je, pod određenim uslovima, moguće osloboditi zbog sankcija zamrznutu imovinu stranim državljanima.

Pravni stručnjaci su upozorili Vladu da može biti u problemu zbog odluke o zamrzavanju imovine Rusima, te da se može suočiti sa tužbama i milionskim zahtjevima za odštetu.

Provjerite slična mjesta

Upozorenje zbog pojačane opasnosti od požara

Zbog pojačane opasnosti od požara, Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore upozorava građane da ne pale …