Rumunija će postati centar aktivnosti NATO-a: Počinje gradnja najveće vojne baze alijanse u Evropi

Postojeća NATO baza u Rumuniji uskoro bi mogla postati i najveća evropska vojna baza vojne alijanse uzevši u obzir činjenicu da su radovi na njenoj rekonstrukciji i proširenju već započeli.

Prema pisanju rumunskih medija, nova baza će biti osmišljena tako da će moći primiti deset hiljada vojnika iz različitih država članica.

“Baza će se prostirati na skoro tri hiljade hektara. Nalazit će se u blizini grada Konstance koji je ujedno i najveća rumunska luka na Crnom moru. Sada je na tom području aktivna baza ‘Mihail Kogalniceanu'”, navodi se.

U bazi će se nalaziti piste, hangari za avione i platforme za brojno naoružanje. Osim toga, bit će izgrađene kasarne, škola, medicinske ustanove i prodavnice.

Prema riječima rumunskog analitičara Dorina Popeskua, baza će predstavljati najvažniju infrastrukturu Sjevernoatlantske alijanse u regiji.

“Baza svakako može biti uključena u pružanje raznih vrsta vojne i logističke pomoći ukrajinskim formacijama u izvođenju vojnih operacija protiv ruske vojske. Nema sumnje će da ova baza predstavljati prijetnju ruskim položajima na Krimu i drugim područjima”, naveo je analitičar.

KLIX

Provjerite slična mjesta

Upozorenje zbog pojačane opasnosti od požara

Zbog pojačane opasnosti od požara, Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore upozorava građane da ne pale …