Eskobar značajno ublažio izjavu o liderima DF-a, Spajić nacrtao Bošnjake u Vladi

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Gabrijel Eskobar sastao se sa premijerom Milojkom Spajićem.
Eskobar je tom prilikom poručio da je Crna Gora dobar prijatelj SADa ali i saveznica unutar Alijanse.
“Ova Vlada uz vođstvo premijera je već učinila ogromne korake. Kao što sam rekao, mi ćemo uložiti napore da učinimo sve ono što ovu zemlju približava EU”, kazao je on.
Prema njegovim riječima maligni uticaj Rusije i te kako je prisutan.
“Izvještaj NATOa za prošlu godinu došao je na Balkan nakon što je obišao institucije NATO-a, centralu, i vidio “ogroman entuzijazam jer je članstvo Švedske i Finske pozitivno uticalo na dalji razvoj situacije”, kazao je on.
Spajić je na konferenciji za novinare nakon sastanka kazao da je zadovoljstvo imati sastanak sa partnerima koji su tu uvijek iza nas.

“Podrška SAD je vrlo jasna, ona je krucijalna i očekujemo mnogo više evropskih i američkih investicija u budućnosti. Dobili smo 350 miliona skoro odobrenih grantova, jako povoljne kredite da razvijemo našu infrastrukturu, ne možete da dižete plate ako nemate infrastrukturu”, kazao je Spajić.
EU takođe treba da se spremi ali moramo i mi da se spremimo jer ne možemo da uđemo siromašni u EU, poručuio je Spajić i dodao da Evropa sad 1, 2, 3 će se sprovoditi zbog i radi evropskog puta.
Želimo da osiguramo da se Crna Gora pridruži što prije društvu naprednih zemalja poput Hrvatske”, kazao je Eskobar.
“Što se tiče unutrašnje politike, nikada nismo to komentarisali, ali ono što mi kažemo jeste da Crna Gora treba da nastavi da bude proevropski orjentisana”, smatra Eskobar.

Komentarišući rekonstrukciju Vlade Spajić je kazao da su sada fokusirani samo na IBAR i isporučivanje rezultata.
“A svako ko poštuje Sporazum može biti dio Vlade a naravno, podrazumijevam da treba da bude dio Vlade neko iz manje brojnih naroda, oni su jako važni”, kazao je Spajić.
Na pitanje na šta je mislio kad je rekao da je najvažniji zadatak za Crnu Goru da podrži sve što premijer Milojko Spajić radi Eskobar je naveo da je mislio da oni podržavaju premijera i druge institucije koje su posvećene integracijama i borbi protiv korupcije.
Govoreći o sopstvenoj izjavi od prošle sedmice, kada je rekao da je zabrinut činjenicom da bi nekadašnji lideri Demokratskog fronta mogli biti dio Vlade, naveo da se njegov komentar nije ticao unutrašnje već vanske politike, koja je, prema njegovim riječima vrlo korektna.
“Crna Gora treba da nastavi da bude pouzdan partner i veoma sam jasan bio u tom smislu. Ne kažem da premijer ili partije treba da budu predmet našeg interesovanja, već treba sa bude jasno kako se one pozicioniraju na međunarodnom nivou”, kazao je on.

MEDIABIRO

Provjerite slična mjesta

Aplikacija WhatsApp dobija AI chatbot

AI chatbotovi se polako infiltriraju u svaku aplikaciju koju koristimo, a najnovija u nizu je …