Bez posla deficitarni kadrovi i oni sa doktoratom: Crna Gora u vrhu po stopi nezaposlenosti u regionu

Gdje god sam bila na razgovoru za posao, dobijala bih isti odgovor: “Ako nam bude trebao tehnolog, zvaćemo Vas”. Ali, niko me nije pozvao. Vjerujem da skoro uvijek prime nekog preko veze ili ko je politički podoban, kaže za Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) djevojka koja je prije 11 godina diplomirala hemijsku tehnologiju na Metalurško-tehnološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Posao je, ističe, tražila po cijeloj Crnoj Gori i nadala se da će to ići lakše, jer je tehnologa malo u našoj zemlji. Sad gotovo više nema nade. Već sedam godina radi van struke, u jednoj drogeriji, kao prodavačica.

Slično iskustvo ima i mladić koji je prije tri godine završio međunarodne odnose i politikologiju na Fakultetu političkih nauka, a još nema posao u oblasti za koju se školovao. I on radi kao trgovac, pošto nije prošao ni na jednom konkursu u struci.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) iz februara 2024. nezaposlenih osoba ima nešto preko 38 hiljada, od čega su oko četiri i po hiljade visokoškolci, sa završenim osnovnim, magistarskim ili doktorskim studijama.

Najviše visokoškolaca na birou je sa osnovnim studijama – malo više od četiri hiljade. Onih koji su završili master ili magistarske studije ima 268, a doktora nauka je čak 19. Zanimljivo je da u svim ovim kategorijama prednjače žene.

Od ukupnog broja nezaposlenih na birou, gotovo 20 odsto, oko sedam i po hiljada su mladi, odnosno, po važećem Zakonu o mladima iz 2019, osobe od 15 do 30 godina. Njih, po posljednjem Popisu iz 2011, ima oko 142 hiljade i oni čine oko 23 odsto stanovništva. U Strategiji za mlade za period od 2023. do 2027. godine upozorava se da je broj mladih u konstantnom opadanju. Najveća stopa nezaposlenosti je u grupi od 15 do 24 godine, od čega žene čine 32,7 odsto, a 40 odsto su muškarci, navodi se u tom dokumentu.

Međutim, ovo je samo broj onih koji su prijavljeni na birou. Stvarni broj nezaposlenih mladih osoba je mnogo veći, što pokazuju brojna istraživanja. Prema podacima Centra za građansko obrazovanje (CGO) od 2023. godine, skoro 60 odsto mladih, odnosno 84 hiljade, bez posla je u Crnoj Gori. To istraživanje je pokazalo i da čak oko 40 odsto njih želi da napusti državu, a da 62 odsto i dalje živi sa roditeljima. Oko 55 odsto smatra da su lična poznanstva i veze ili partijsko članstvo presudni u nalaženju posla.

Istraživanje ZZZCG-a iz 2022. o nezaposlenosti mladih pokazalo je da je od 2017. do 2021. godine trend zapošljavanja mladih bio vrlo nepovoljan. U te četiri godine mladi su se gotovo četiri puta manje zapošljavali nego u periodu ranije.

“Mladi uglavnom imaju pesimističnu sliku o društvu u kojem žive, ali to smatraju ‘greškom’ cijele sredine i posljedicom malog broja prilika koje se otvaraju za njih. Nezadovoljni su prvenstveno lošim sveukupnim kvalitetom življenja, a žele da napuste pojedine opštine zbog naglašenih društvenih tenzija”, ističe se u Strategiji.

I UNICEF je, za potrebe ove strategije, prošle godine sproveo istraživanje o položaju mladih. U tom istraživanju najveći broj njih, preko 90 odsto, smatra da su nezaposlenost i ekonomija jedni od ključnih ili veoma izraženih problema u državi, a oko 90 odsto korupciju i kriminal navode kao najveći problem.

Zanimljivo je da gotovo pola mladih, 48 odsto, od čega su većina žene, želi da radi u javnom sektoru, kao i da najviše povjerenja imaju u vjerske organizacije – gotovo svaki četvrti ispitanik.

“Sklonost ka radu u javnom sektoru može biti rezultat rodnih uloga koje nameće patrijarhalno ustrojeno društvo, gdje se od žene očekuje da ima najveću ulogu u odgajanju djece, brizi o porodici, domaćinstvu, starijim članovima/icama porodice, dok se njenom ekonomskom osnaživanju i ostvarenju na profesionalnom planu postavljaju mnoge barijere”, navodi se u istraživanju UNICEF-a.

Prema istraživanju Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore (MOACG) iz 2023. godine 84 odsto mladih je razmišljalo o tome da napusti Crnu Goru u potrazi za poslom. Oko 60 odsto njih vjeruje da je mladoj osobi veoma teško ili nemoguće pronaći posao u Crnoj Gori.

“Položaj mladih u Crnoj Gori je prilično nezahvalan, budući da svega skoro šest odsto mladih smatra da ih je proces formalnog obrazovanja u potpunosti pripremio za tržište rada”, kaže za CIN-CG predsjednik MOACG-a David Vukićević.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Mujović: U CEDIS-u ne cvjetaju ruže, Čađenović došao na gotovu štetu

Sjednica Skupštine je u toku, a na dnevnom redu su poslanička pitanja. Ministar energetike i …