Na pijaci skok cijena: Poskupjela teletina i voće

Cijena teletine na podgoričkoj pijaci u proteklih mjesec dana uvećala se za 1,85 eura, dok su po 20 centi poskupjele banane i paradajz. Ovo voće i povrće je skuplje i na policama velike trgovine, gdje koštaju od 30 do 40 centi više u odnosu na prošli mjesec. Sa druge strane, kupovina potrošačke korpe od 15 proizvoda koje “Vijesti” prate duži period, u velikom marketu danas bi koštala 1,3 eura manje nego septembru 2023. godine, dok bi u malom marketu trebalo platiti 2,3 manje nego tada.

Zbog uvećane cijene teletine, kupovina svih proizvoda koji se prate na pijaci bi danas koštala 1,5 eura više nego u devetom mjesecu prošle godine. To su neki od rezultata mjesečnog cjenovnog barometra “Vijesti”, kojim je praćeno kretanje cijena 15 proizvoda u podgoričkom malom i velikom marketu i na pijaci. Prilikom svake posjete, radi upoređivanja, bilježene su cijene 15 različitih namirnica, istog proizvođača, identične vrste i gramaže, kako bi se obezbijedila prava slika mjesečnih promjena.

Ono što je zajedničko malom i velikom marketu jeste što je u oba objekta u posljednjem mjesecu, cijena kilograma krastavaca pojeftinila najmanje euro. Krastavci su u velikoj trgovini jeftiniji za 1,15 eura nego u februaru, a u maloj 1,7 eura.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat, potrošačke cijene u januaru su u odnosu na isti mjesec 2023. bile više 4,4 dosto, a navodi se da je najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije, imao rast cijena mlijeka, sira, jaja, struje, povrća, ulja i masti…

Cijena kilograma teletine na pijaci je tokom prethodnog mjeseca doživjela prvu izmjenu od septembra prošle godine, pa je sa 1,85 eura skuplja. Građani sada na pijaci i u velikom marketu moraju izdvojiti 15 eura za kilogram meke teletine. Za cijelu potrošačku korpu koju redakcija prati, danas bi trebalo izdvojiti oko 20 eura, odnosno 1,5 eura više nego u septembru 2023.

Dodatno, po 20 centi na pijaci je poskupio i kilogram banana i paradajza, koji sada koštaju 1,2 i 1,4 eura dok su cijene jabuka i krastavca ostale na februarskom nivou.

Te korekcije cijena povrća i voća su slične i u velikom marketu, pa su banane u toj trgovini skuplje 30 centi nego tokom prošlog mjeseca. Osim toga, značajno su skuplje i jabuke i to za 40 centi. Paradajz trenutno košta oko 65 centi više nego u septembru, što se može objasniti time da se trenutno prodaje van sezone. Prvi put od kako se vrši praćenje, promijenjena je cijena stiješnjene šunke u velikoj trgovini pa je sada skuplja za deset centi.

U odnosu na februar, deset centi je niža i cijena čokolade, koja se sada prodaje koliko i u septembru 2023. godine, odnosno 89 centi. Zanimljivo je da je deterdžent za posuđe od limuna u velikom marketu dobio prvu korekciju cijene od septembra, čime je pojeftinio za deset centi i košta 2,39 eura. Istovremeno, isti deterdžent od jabuke koji je koštao identično, sada je skuplji 20 centi nego ranije pa košta 2,69 eura.

Najveći pad vrijednosti u velikom marketu bilježe krastavci, koji sada koštaju oko 1,15 eura manje nego u februaru, koliko su koštali u septembru prošle godine. Nivoi ostalih cijena se nisu mijenjali u posljednjem mjesecu. Svih 15 artikala koje su “Vijesti” pratile sada koštaju 48,89 eura, dok je u septembru koštalo 50,22 eura, što znači da je korpa u velikom marketu, danas jeftinija 1,3 eura.

Pad cijene krastavca u odnosu na februar, desio se i u maloj trgovini gdje sada koštaju 1,7 eura manje nego tada. Osim toga, po dvadesetak centi su jeftiniji i piletina i jaja. Poskupljenje u malom marketu zabilježeno je kod paradajza i paste za zube, koji sada koštaju deset odnosno 20 centi više. Kilogram paradajza trenutno u malom marketu košta 50 centi više nego u septembru prošle godine, dok je ostalo povće i voće jetinije od deset do 30 centi u odnosu na tada. Cijela potrošačka korpa u ovoj trgovini danas košta 35,95 eura, odnosno 2,3 manje nego u septembru, kada je bila 32,26 eura.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

Upozorenje zbog pojačane opasnosti od požara

Zbog pojačane opasnosti od požara, Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore upozorava građane da ne pale …