GI 21. maj: Crna Gora svakim danom postaje sve gore mjesto za poslovanje

Poznata je činjenica da se Spajićeva vlada slabo razumije u makro-ekonomiju a još manje u preduzetništvo. To je i presudan razlog zbog koga Crna Gora svakim danom postaje sve gore mjesto za poslovanje i zbog čega novi strani investitori ne dolaze a postojeći sve više odlaze. Istovremeno, domaći preduzetnici su u sve većim problemima zbog birokratskih barijera kojima se destimuliše legalni i pošteni biznis, saopšteno je iz Građanske inicijative 21. maj.

Najnoviji primjer nerazumne birokratizacije poslovanja je Zakon o sprječavanju pranja novca koji u nizu odredbi davi mikro i mali biznis i svodi profesionalna zanimanja na nivo činovnika. Ovaj zakon koga Spajić i saradnici nijesu ni pročitali treba odbaciti i revidirati prije nego što nanese štetu poslovnoj zajednici i usput rastjera male strane investitore”, kažu u GI 21. maj.

Ilustracije radi, dodaju, ovim zakonom je predviđeno da na hiljade zaposlenih polažu tzv. stručne parapolicijske ispite da bi u svojim firmama pratili transakcije klijenata i obavještavali policiju o njihovim “sumnjivim poslovima” ili npr. da o istoj transakciji policiju obavještavaju po tri ili četiri predviđena obveznika.

“Dodatno, ovim zakonom je uveden i registar tzv.stvarnih vlasnika koji je stupidno obuhvatio i nevladine organizacije, partije, crkve, umjetnička udruženja, komore, sindikate, poslovne asocijacije, iako svi ovi javni registri već postoje. Na stranu što je neko u “pametnoj” državnoj administraciji uopšte pomislio da će nevladini i partijski aktivisti, popovi, slikari i sindikalisti potrčati da se masovno elektronski prijavljuju da bi se udovoljilo birokratskom egzibicionizmu. Umjesto ovakve štetočinske regulative Crnoj Gori je hitno potrebna reforma poslovnog zakonodavstva koja će uključiti “giljotinu propisa” i debirokratizaciju biznisa kako bi se podstakao razvoj međunarodno konkurentnog preduzetništva prije nego što država bankrotira”, zaključuju u GI 21. maj.

Provjerite slična mjesta

Unija slobodnih sindikata pozvala Vladu da hitno snizi akcize na gorivo

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo …