Vukčević: Za utvrđivanje krivične odgovornosti premijera potrebno dokazati umišljaj

Za utvrđivanje krivične odgovornosti u postupanju premijera i članova Vlade, prilikom nedavnog nezakonitog izbora vršioca dužnosti direktora Uprave policije, potrebno je dokazati umišljaj, smatra advokat i redovni profesor na Pravnom fakultetu Miloš Vukčević.

On je u razgovoru za Pobjedu istakao da svako kršenje zakona ne povlači i krivičnu odgovornost, ali i naglasio da je tužilaštvo to koje treba da cijeni da li je u postupanju premijera i ministara bilo te vrste odgovornosti.

Podsjećanja radi, ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović najavio je da će, nakon što na burnoj sjednici Vlade koja je počela u utorak poslije podne, a završena u srijedu pred zoru, nije prošao njegov prijedlog da v. d. direktora policije bude Lazar Šćepanović, nadležne institucije obavijestiti o sumnji da su izborom Aleksandra Radovića na tu funkciju izvršena krivična djela.

Komentarišući tu najavu Šaranovića, Vukčević ističe kako je političarima najlakše da se pozovu na krivičnu odgovornost i podnesu krivičnu prijavu.

– Međutim, ne povlači svako kršenje zakona krivičnu odgovornost. Svakako, na tužilaštvu je da cijeni da li u postupanju premijera i članova Vlade ima krivične

odgovornosti za koju je u ovom slučaju potrebno dokazati umišljaj, posebno kod činjenice da su svoje radnje opravdali potrebom da Uprava policije ima direktora i radi nacionalne bezbjednosti – ističe Vukčević.

Za njega nema sumnje da je premijer Milojko Spajić, predlaganjem kandidata za vršioca dužnosti direktora policije, prekoračio granice svojih ovlašćenja.

Napominje, međutim, da se premijer tom prilikom pozvao na zaključak Vlade koja ga je prethodno ovlastila da tako nešto učini, ali i činjenicu da ministar Šaranović nije predložio drugog kandidata.

– U obzir treba uzeti i član 86 Ustava Crne Gore kojim se premijeru i ministrima, poput poslanika, garantuje da ne mogu biti pozvani na krivičnu ili drugu odgovornost ili pritvoreni za izraženo mišljenje ili glasanje u vršenju svoje poslaničke, odnosno ministarske funkcije. Važno je istaći da će, ukoliko bude predmet preispitivanja pred Upravnim sudom, odluka Vlade o imenovanju Aleksandra Radovića za v. d. direktora UP biti zasigurno poništena kao nezakonita. Uzimajući u obzir sporost suda i činjenicu da stanje v. d. može biti određeno na period najduže do šest mjeseci, realno je očekivati da Aleksandar Radović ostane vršilac dužnosti do kraja isteka tog polugodišnjeg perioda – ističe Vukčević.

Naš sagovornik objašnjava da je odluka Vlade o imenovanju Radovića nezakonita jer je donijeta po proceduri suprotnoj članu 16 Zakona o unutrašnjim poslovima kojim je propisano da u slučaju prestanka mandata direktora policije, prije isteka vremena na koje je postavljen, Vlada za vršioca dužnosti određuje jednog od rukovodilaca organizacionih jedinica UP na prijedlog ministra unutrašnjih poslova.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

Đokaju 40 godina zatvora za ubistvo Šejle Bakije, Lješković: Uložićemo žalbu

Podgorica, (Media Biro) Ilir Đokaj osuđen je prvostepeno pred Višim sudom u Podgorici na 40 …