Slučaj “sjednica” već kod SDT-a

Specijalno državno tužilaštvo “prikuplja informacije” o dešavanjima na sjednici Vlade, na kojoj je juče ujutro na predlog premijera odredila vršioca dužnosti direktora policije, iako je zakonom utvrđeno da ga predlaže ministar unutrašnjih poslova, pišu “Vijesti” .

“Nadležno državno tužilaštvo prikuplja informacije o dešavanjima tokom sjednice Vlade radi donošenja odluke u vezi sa tim da li u konkretnom slučaju treba formirati predmet ili ne”, odgovoreno je “Vijestima” iz Vrhovnog državnog tužilaštva.

Više pravnika, koje su “Vijesti” kontaktirale, reklo je da je za krivično djelo “zloupotreba službenog položaja”, čijim opisom je ministar policije Danilo Šaranović upozorio kolege u Vladi nakon što su odbili njegov predlog za v. d. direktora policije i počeli da razmatraju mogućnost da premijer Milojko Spajić predloži svog kandidata, nadležno Specijalno državno tužilaštvo. “Riječ je o sumnji u koruptivno ponašanje državnih funkcionera”, rekao je jedan sagovornik “Vijesti”.

Iz podgoričkog Osnovnog tužilaštva listu je rečeno da se oni ne bave tim slučajem.

Krivični zakon predviđa zatvorske kazne za zloupotrebu službenog položaja prekoračenjem granica službenog ovlašćenja.

Prema članu 416 stav 1 Krivičnog zakonika, “službeno lice koje protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja ili ovlašćenja, prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja ili nevršenjem svoje službene dužnosti pribavi sebi ili drugom korist, drugom nanese štetu ili teže povrijedi prava drugog, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina”.

“Vijesti” saznaju da još nijesu predate prijave koje je Šaranović najavio protiv članova Vlade koji su glasali za Spajićev predlog, jer još nisu objavljeni njeni zaključci kojim se premijer ovlašćuje da predloži v. d. direktora policije, kao ni odluka kojom je Aleksandar Radović određen za v. d. šefa policije.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Mekalister: Crna Gora je predvodnik, pozitivna atmosfera iz Podgorice donijeta u Brisel

Premijer Crne Gore Milojko Spajić kazao je da je proširenje EU na Zapadni Balkan pitanje …