Erste banka i Ministarstvo finansija: Novi sistem za izdavanje elektronskih garancija

Erste bank ad Podgorica je informisala Ministarstvo finansija o novom sistemu za izdavanje elektronskih bankarskih garancija, operativnom u ovoj banci, a u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama. Navedeni sistem predstavlja važan iskorak za bankarski sektor Crne Gore. Navedeno dodatno u dijelu nadležnosti Ministarstva finansija, iziskuje i našu zahvalnost na naporima koje je Erste bank ad Podgorica uložila, kako bi ovom novinom doprinijela daljem unaprjeđenju efikasnosti funkcionisanja sistema javnih nabavki u Crnoj Gori, u pogledu uvedene opcije izdavanja elektronskih bankarskih garancija.

Ovaj korak izuzetno cijenimo, posebno imajući u vidu da predstavlja inovativni poduhvat na teritoriji naše države koja posljednjih godina teži potpunoj digitalizaciji javnih politika. Elektronsko izdavanje bankarskih garancija je doprinos ubrzanju aktivnosti Ministarstvu finansija na ovom putu u dijelu Sistema javnih nabavki. Stoga je uvođenje ovog sistema u bankarskim okvirima Crne Gore dodatno važno, jer potvrđuje da ponude u tenderskim procesima u Crnoj Gori, na ovaj način u potpunosti se mogu dostaviti elektronskim putem, što predstavlja zaokružen proces naših reformskih napora u sistmeu javnih nabavki.

Vjerujemo da će poslovna politika Erste bank ad Podgorica, u ovom dijelu, biti pokretač u bankarskom sektoru kako bi i ostali kreirali istovjetne sisteme elektronskih bankarskih garancija, a posebno u dijelu efikasnosti procesa javne nabavke i veće sigurnosti ugovornih relacija javnog sektora i privrede.

Navedeno je od posebnog značaja u dijelu primjene odredbe člana 122 Zakona o javnim nabavkama koji nalaže da ponuđač garanciju ponude podnosi preko Elektronskog sistema javnih nabavki, u elektronskom obliku. Na ovaj način, a vjerujemo i uz primjenu ovog sistema u drugim bankama, omogućava se da se garancije ponude ne dostavljaju javnim naručiocima u sistemu javnih nabavki neposredno ili putem pošte preporučenom pošiljkom, u toku perioda podnošenja ponuda.

Uvjereni smo u nastavak saradnje Ministarstva finansija sa bankarskim sektorom u cilju unaprjeđenja javnih politika i dalje efikasnije funkcionalnosti ovog sektora, na obostranu korist.

Provjerite slična mjesta

Otkriće misterioznog grada pod vodom šokiralo naučnike: Ovo bi moglo promijeniti ljudsku istoriju

Nađeni ostaci drevne civilizacije u zaljevu Khambhat, koji leži dužinom zapadne obale Indije, predstavljaju senzacionalno …