CBCG sa bankama: Niže kamatne stope na kredite građanima

Banke će tokom marta, a neke već od sljedeće sedmice, ponuditi niže kamatne stope na kredite građanima, dogovor je sa današnjeg sastanka guvernerke Centralne banke Crne Gore dr Irene Radović i uprave banaka koje posluju u Crnoj Gori.
Imajući u vidu izazove sa kojima se suočavaju crnogorski građani i sa namjerom da doprinese očuvanju njihovog životnog standarda, CBCG je pokrenula a poslovne banke podržale inicijativu za snižavanje kamatnih stopa na kredite za građane.
„Vjerujemo da će, osim povoljnosti za građane, ponuđene kreditne linije sa nižim kamatnim stopama podstaći jačanje tržišne konkurencije, što će otvoriti prostor za dodatne korekcije cjenovne politike banaka“, istakla je guvernerka Radović.
Predsjednik Udruženja banaka Crne Gore i predsjednik uprave Erste banke Aleksa Lukić iskazao je zadovoljstvo inicijativom CBCG i istakao da su sve banke podržale ovu akciju, želeći da osnaže povjerenje svojih klijenata i potvrde svoju društvenu odgovornost. Kao predstavnik uprave Erste banke, Lukić je saopštio da će ova banka „ponuditi novi set proizvoda po izuzetno povoljnim kamatnim stopama, poput kredita za mlade bračne parove koji rješavaju svoje stambeno pitanje po kamatnoj stopi od 3,99%. Takođe ćemo obezbijediti atraktivnije kamatne stope za penzionere, za čak 1,5% niže od postojećih, dok će svim građanima biti ponuđeni potrošački krediti obezbijeđeni hipotekom po kamatnoj stopi od 5,99% u odnosu na trenutnih 6,79%“, kazao je Lukić.
Predsjednik uprave CKB banke, najveće banke na crnogorskom tržištu, Tamaš Kamaraši kazao je da će ova banka „partnerski podržati svaki prijedlog koji može doprinijeti dobrobiti građana i zajednice“ i dodao da će „CKB banka već u martu mladima do 30 godina ponuditi stambene kredite sa fiksnom kamatnom stopom i do 4,49%, dok će za ostale klijente zadržati najdužu ročnost, najbolju fiksnu kamatnu stopu i uslove osiguranja“. U dijelu gotovinskih kredita, CKB banka će kreirati posebnu ponudu za ročnosti do 6 godina i uporedo pripremiti niz novih povoljnosti za penzionere.
Martin Leberle, predsjednik uprave NLB banke, istakao je da će se „rezultati ovog sastanka osjetiti već od naredne sedmice, kada će ova banka ponuditi niže kamatne stope na proizvode namjenjene građanima, koji uključuju stambene i gotovinske kredite“.
Na sastanku je bilo riječi i o aktuelnim dešavanjima i trendovima u bankarskom sektoru, kao i o planovima za naredni period. Konstatovano je da banke predstavljaju najstabilniji i najuređeniji dio crnogorske privrede, čije poslovanje karakteriše dobra regulacija tržišta, visoka likvidnost i adekvatna kapitalizovanost.
Guvernerka je saopštila i da Centralna banka uvodi praksu redovnih sastanaka sa bankama, što će predstavljati platformu za otvorenu diskusiju o svim izazovima sa kojima se bankarski sektor susreće. „Na ovaj način dodatno ćemo unaprijediti naš odnos i postići zajedničke ciljeve – osiguranje dugoročne finansijske stabilnosti i stvaranje preduslova za dinamičniji ekonomski razvoj i unapređenje životnog standarda građana“, istakla je guvernerka Radović.

Provjerite slična mjesta

Mujović: U CEDIS-u ne cvjetaju ruže, Čađenović došao na gotovu štetu

Sjednica Skupštine je u toku, a na dnevnom redu su poslanička pitanja. Ministar energetike i …