Šef policije kroji sudbinu vladajuće koalicije

Vlada će danas održati sjednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda – izbor vršioca dužnosti Uprave policije. Ipak, političke kombinatorike Pokreta Evropa sad i Demokrata dovele su u pitanje izbor v.d. direktora policije.

Prema nezvaničnim saznanjima “Dana”, od svih kandidata koji su se prijavili za mjesto prvog čovjeka policije najveću podršku dobili su Petar Šestović i Aleksandar Radović. Navodno, oni uživaju podršku PES-a, a Demokrate nemaju ništa protiv. Ipak, njihovi favoriti su, navodno, Dragiša Radinović i Lazar Šćepanović.

Ukoliko ne dođe do kompromisa između PES-a i Demokrata, na osnovu izmijenjenih odluka, otvara se mogućnost i da se Zoranu Brđaninu, koji je smijenjen na telefonskoj sjednici Vlade održanoj u kasnim večernjim satima prošle nedjelje, produži mandat.

Sporenja između PES-a i Demokrata oko mjesta direktora policije traju mjesecima. Ukoliko ovog puta ne dođe do dogovora, mogla bi da kulminira višemjesečna kriza između ove dvije partije, što može dovesti i do turbulencija u Vladi. Nije isključena ni mogućnost da pojedini članovi izvršne vlasti napuste svoje funkcije.

Na oglas za vršioca dužnosti direktora policije, prema nezvaničnim podacima, prijavilo se sedam kandidata: Aleksandar RadovićLazar ŠćepanovićMilutin VasiljevićZoran BraunovićMiloš PekovićPetar Šestović i Milentije Doderović. Ministarstvo unutrašnjih poslova, kojem su predavane kandidature, iz samo njima znanih razloga, odbija da saopšte imena, pa čak i konačni broj prijavljenih kandidata. U petak nam je pojašnjeno da te podatke ne možemo dobiti jer je oglas i dalje aktivan i nije izvršena provjera predatih prijava. Juče smo ponovo tražili imena ili makar konačan broj prijavljenih kandidata. Rečeno nam je da će nam brzo odgovoriti je li moguće da dobijemo tražene podatke. Ipak, u međuvremenu nijesmo dobili nikakvu ni informaciju ni pojašnjenje, pa čak ni odgovor na poruke i pozive upućene zaduženim za odnose s medijima u Ministrstvu unutrašnjih poslova. Izbor se vrši na osnovu predloga ministra Danila Šaranovića.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Momenat u EU integracijama previše dobar da bi ga Crna Gora propustila

Predsjednik Vlade Milojko Spajić ugostio je delegaciju GIZ-a (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju). Momenat u …