Poligraf prošla samo dvojica kandidata za v.d. direktora Uprave policije

Svih sedam prijavljenih za privremenog šefa policije juče su poligrafski testirani, ali četvorica nisu prošla detektor laži, dok za jednog nije bilo moguće utvrditi rezultate, saznaju “Vijesti”.

“Poligraf su prošla dva lica, četiri nijesu, dok se na jednog nije mogao primijeniti poligraf zbog zdravstvenog stanja, ali isto lice ne ispunjava uslove”, rekao je izvor “Vijesti” upućen u rezultate testiranja.

Sagovornici lista tvrde da su kandidati odgovarali na ključna pitanja o eventualnim vezama sa pripadnicima organizovanog kriminala, ali i vezama sa politikom i političkim partijama.

Poligraf je ponuđen kandidatima u javnom pozivu i formularu koji je definisala Vlada, kada je odlučila da razriješi sadašnjeg direktora Zorana Brđanina na elektronskoj sjednici od 3. marta. Tamo je navedeno da odbijanje poligrafa, koji nije dokaz na sudu, nije eliminatorni uslov za prijavu, ali u svi kandidati prihvatili testiranje.

Vlada bi danas trebalo da raspravlja o izboru vršioca dužnosti direktora Uprave policije, jer je Brđaninu danas posljednji dan u fotelji prvog policajca, na sjednici koja je zakazana u 15 sati.

Od sedam službenika Uprave policije za v.d. direktora, u trci su i tri aktuelna pomoćnika. Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović (DCG) juče je navodno trebalo da obavi intervju sa svima…

Navodno još nema političkog dogovora o Brđaninovom nasljedniku, jer premijer Milojko Spajić i njegov PES ne preferiraju iste kandidate za koje Demokrate tvrde da bi najbolje odgovorile tom kompleksnom zadatku, pa je i promjena odluke o razrješenju Brđanina jedna od opcija, kako policija ne bi ostala bez čelnog čovjeka.

Rukovodilac Sektora za finansijsko-obavještajne poslove Aleksandar Radović jedini od prijavljenih kandidata ima petogodišnje rješenje pomoćnika direktora policije, jer mu je Vlada u vrijeme dok je ministar MUP-a bio Filip Adžić najprije u januaru prošle godine povjerila privremeni, a potom 6. jula i pun mandat.

Radović je još 1999. godine zasnovao radni odnos u MUP-u kao pozornik, a potom je uporedo završio Pravni fakultet. Bio je član radne grupe Poglavlje 24 – pravda, sloboda i bezbjednost, nakon čega je, kako upućeni tvrde, kao kadar od povjerenja bivšeg šefa policije Veselina Veljovića od 2015. do 2021. bio oficir za vezu Uprave policije pri EUROPOL-u u Hagu.

Nakon povratka iz Holandije bio je u Odsjeku za suzbijanje teških krivičnih djela, kojim je u to vrijeme rukovodio pomoćnik direktora Dejan Knežević, a potom i pola godine koordinator Grupe za istrage krivičnih djela visoke korupcije i pranja novca u SPO…

Upravo njega, za svog svjedoka, predložio je okrvljeni Knežević, koji je prema optužbama Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) navodno bio dio kriminalne organizacije i odavao podatke policajcima, koji su radili za kavački klan.

Knežević je Radovića pomenuo još u fazi istrage SDT-a, a u kontekstu dostavljanja prepiski sa SKY aplikacije.

“Nedugo nakon što je prihvatio ovu poziciju, počelo je da uživo dolazi, putem nezvaničnih kanala, SKY materijal iz EUROPOL-a, odnosno, preko crnogorskog oficira za vezu Aca Radovića. Istakao je da je u tom periodu.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Unija slobodnih sindikata pozvala Vladu da hitno snizi akcize na gorivo

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo …