Burno na sjednici Vlade: Ministra optužuju da krije biografije kandidata

Premijer Milojko Spajić dao je kratku pauzu na sjednici Vlade, na kojoj se raspravlja o izboru v.d. direktora policije, kako bi dobio adekvatne materijale. Premijer je problematizovao način na koji je rađeno poligrafsko testiranje.

Sjednica je opet prekinuta oko 19.20 časova. Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović traži da cijeli materijal ostane pod oznakom “interno”. Premijer Spajić tražio je da ministar kaže zašto krije biografije i spisak kandidata, i time krši zaključak vlade. Insistira da se skine oznaka tajnosti. 

Sjednica je nešto prije 18 časova nastavljena ali je oko 18.15 časova opet prekinuta i data je pauza. Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović tražio je da se ne skida oznaka tajnosti o tome ko je poligrafista i nije dostavio biografiju kandidata za v.d. direktora policije. 

Premijer insistira da ministar saopšti ime poligrafiste, a ministar odbija. Premijer neće odustati od ovog zahtjeva, saznaje Portal RTCG. 

Kako saznajemo, premijer je na početku sjednice konstatovao da je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović dostavio nepotpune materijale pa mu je naloženo da dopuni dokumentaciju. Takođe, po našim saznanjima, problematizovano je to što je kandidata za v.d. direktora pollicije, Lazara Šćepanovića, na poligrafu ispitivao službenik kojem je on direktno nadređen. 

Naime, ministar Šaranović nije dostavio i test štetnosti, a što mu je bila obaveza. Utvrđeno je da je poligrafsko testiranje radilo lice blisko kandidatu Lazaru Šćepanoviću, a koji mu je i neposredni rukovodilac. Rješenje o tajnosti je donijeto na prijedlog lica koje je zaposleno u organizacionoj jedinici iz koje je kandidat Šćepanović. U skladu sa članom 15 Zakona o tajnosti podataka ministar se navodno saglasio sa takvim predlogom, kojim se cijela informacija proglašava tajnom.

Šaranović je ranije danas kazao da nikada ne bi predložio kandidata za v.d. direktora Uprave policije koji nije odgovarao istinito na poligrafskom ispitivanju.

“Podsjećam da saglasno članu 16 stav 4 Zakona o unutrašnjim poslovima Vlada postavlja v.d direktora Uprave policije isključivo na predlog ministra unutrašnjih poslova, a kako sam već odlučio da policijski službenik Lazar Šćepanović bude kanditat za v.d direktora Uprave policije, ističem da ostala zainteresovana lica za v.d direktora Uprave policije nijesu kandidati, te Vlada o njima ne može odlučivati, o čemu ću Vladu informisati pisanim putem. Nakon ovog poligrafskog testiranja, a po istom metodu slijedi temeljna kadrovska reforma unutar kompletnog policijskog aparata i sektora Ministarstva unutrašnjih poslova”, zaključio je Šaranović.

Premijer Milojko Spajić, potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić i predsjednik Skupštine Andrija Mandić nijesu ranije uspjeli da se dogovore oko izbora v.d. direktora Uprave policije.

Prema saznanjima Portala RTCG, njih trojica su se danas sastala kako bi našli rješenje i prevazišli krizu koja drma vlast povodom izbora prvog čovjeka policije. Prema našim saznanjima, ni Bečić ni Spajić nijesu odstupili od svojih predloga. Aleksandar Radović neće biti predlog ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića već Lazar Sćepanović. Ukoliko Vlada ne prihvati taj predlog, biće dovedeno u pitanje dalje funkcionisanje vlade i koalicionih partnera.

Sjednica Vlade je počela, a dešavanja možete pratiti na našem portalu.

Kako je saopšteno, nakon sjednice planirana je konferencija za medije.

Do izbora novog v.d. direktora Uprave policije dolazi nakon što je Vlada, na hitnoj telefonskoj sjednici 3. marta treći put, za manje od godinu razriješila Zorana Brđanina.

Provjerite slična mjesta

Momenat u EU integracijama previše dobar da bi ga Crna Gora propustila

Predsjednik Vlade Milojko Spajić ugostio je delegaciju GIZ-a (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju). Momenat u …