“Oppenheimer” je apsolutni pobjednik Oscara, osvojio je čak sedam zlatnih kipića

Jutros je u spektakularnom Dolby Teatru u Los Angelesu održana 96. ceremonija dodjele Oscara, a najboljim filmom proglašen je “Oppenheimer” koji je sveukupno osvojio sedam Oscara i apsolutni je pobjednik večeri. Zlatni kipić ekipi filma dodijelio je legendarni Al Pacino.

S malim zakašnjenjem zbog protestanata koji su ispred Dolby Theatra pozivali na prekid vatre u Gazi i ometali promet, ceremonija je započela sedam minuta poslije ponoći, a voditelj ovogodišnje dodjele nagrada bio je Jimmy Kimmel.

Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Emmi Stone za ulogu Belle Baxter u filmu “Poor Things”. Ovo je veliko postignuće za mladu glumicu koja je do 35. godine osvojila dva Oscara i to oba za glavne uloge. Godine 2017. godine zlatni kipić osvojila je za ulogu u filmu “La La Land”.

Oscara za najbolju režiju osvojio je reditelj Christopher Nolan za film “Oppenheimer”. Nolan je za ovaj film osvojio i Zlatni globus i BAFTA-u. Iako je do sada osam puta bio nominiran, ovo je Nolanov prvi Oscar.

Zlatni kipić za najboljeg glumca osvojio je Cillian Murphy za ulogu Juliusa Roberta Oppenheimera u filmu “Oppenheimer”. Ovo je ujedno bila i njegova prva nominacija za prestižnu nagradu.

S njim u kategoriji bili su nominirani Bradley Cooper (“Maestro”), Colman Domingo (“Rustin”), Paul Giamatti (“The Holdovers”), i Jeffrey Wright (“American Fiction”).

Film “Oppenheimer” osvojio je Oscara za najbolju izvornu muziku, a najbolja pjesma je Billie Eilish “What Was I Made For?” iz filma “Barbie”. Pjesmu je napisao i producirao njezin brat Finneas O'Connell koji je zajedno sa Billie preuzeo Oscara na pozornici.

Oscara za najbolji zvuk osvojio je film “The Zone of Interest” koji prati njemačku obitelj koja živi uz logor Auswitch. Iako užasi u logoru nisu prikazani slikom, upravo je zvuk imao taj zadatak da prenese strahote koji su se događali smo nekoliko metara dalje od porodične kuće.

Najbolji kratkometražni film ove godine je “The Wonderful Story of Henry Sugar” koji je napisao, koproducirao i režirao Wes Anderson kojem je ovo prvi Oscar.

Najbolji kratkometražni dokumentarni film je “The Last Repair Shop”, dok je najbolji dugomentražni dokumentarni film “20 Days in Mariupol” koji govori u prva tri tjedna ruske invazije na Ukrajinu te je ovo prvi Oscar koji je Ukrajina osvojila.

Oscara u kategoriji najbolji vizualni efekti osvojio je film “Godzilla”, a ekipi ovog filma nagradu su uručili Danny de Vito i Arnold Schwarzenegger.

Ovaj dvojac uručio je nagradu i za najbolji film u kategoriji najbolje montaže koju je osvojio “Oppenheimer”.

Nagradu Oscar u kategoriji međunarodnog dugometražnog filma osvojio je “The Zone of Interest” i reditelj Jonathan Glazer.

Oscara za najbolju šminku i frizuru odnio je film “Poor Things” kao i za najbolju scenografiju.

Film “Poor Things” dobio je nagradu i za najbolju kostimografiju, a tokom proglašenja pobjednika ove kategorije na sceni se pojavio potpuno gol John Cena. Ipak, tokom uručenja nagrade odjenuo je haljinu.

Klix

Provjerite slična mjesta

Unija slobodnih sindikata pozvala Vladu da hitno snizi akcize na gorivo

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo …