U Crnoj Gori je trinaesta penzija samo san

Glasači u Švajcarskoj prethodne sedmice su sebi obezbijedili jednu dodatnu penziju svake godine, jer su građani na referendumu odlučili da poboljšaju životni standard starijih osoba, uprkos tome što je tamošnja vlada ranije upozorila da neće moći da priušti povećana davanja.

Ipak, skoro 60 odsto glasača je glasalo “za” na glasanju održanom 3. marta. Na odvojenom referendumu, koji se održao istog dana, 75 odsto njih je glasalo protiv podizanja starosne granice za penziju sa 65 na 66 godina.

Maksimalna mjesečna penzija u Švajcarskoj iznosi 2.550 eura, što je, kako mnogi tvrde, nedovoljno za pristojan život u toj zemlji.

Trškovi života u Švajcarskoj su među najvišima na svijetu, naročito u gradovima kao što su Cirih i Ženeva.

Sličan primjer teško je zamisliti bilo gdje drugo, naročito kod nas, gdje se sa značajnijim usklađivanjem penzija počelo prije nekolkio godina, dok je najveće povećanje zabilježeno u februaru ove godine, kada su minimalne penzije za oko 74 hiljade penzionera povećane na 450 eura.

Ne treba biti ekspert da se zaključi da je ekonomska situacija u Crnoj Gori daleko od idealne i da sličan referendum kod nas nije realno očekivati u skorije vrijeme.

Srazmjerni penzioneri najugroženiji

Najniža penzija u Crnoj Gori iznosi 450 eura, dok je za sve koji primaju iznad tog iznosa predviđeno usklađivanje od oko dva odsto. Ipak, najugroženiji su srazmjerni penzioneri, koji nisu obuhvaćeni ovim povećanjima. Koliko je život ove kategorije crnogorskih građana (njih oko 11.000, koliko ih prema zvaničnim podacima ima u Crnoj Gori) otežan rastom inflacije i neusklađivanjem njihovih primanja najbolje pokazuje činjenica da zbir penzija iz bivših jugoslovenskih republika ne dolazi čak ni do minimalne penzije.

Direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Ranko Aligrudić rekao je da protiv 13. penzije, kao nekog vida pomoći najstarijim sugrađanima, gotovo sigurno niko ne bi bio protiv, ali zasad ne postoje sredstva za to.

DAN

Provjerite slična mjesta

Momenat u EU integracijama previše dobar da bi ga Crna Gora propustila

Predsjednik Vlade Milojko Spajić ugostio je delegaciju GIZ-a (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju). Momenat u …