Od 1. jula zabrana uvoza vozila starijih od 15 godina

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva (MSP) krajem marta usvojiti izmjene i dopune Pravilnika o tehničkim zahtjevima za vozila koja se uvoze ili prvi put stavljaju na tržište, kojim će zabraniti uvoz vozila starijih od 15 godina.

Primjena te mjere počeće od 1. jula ove godine, i biće zabranjen uvoz “Euro 4” vozila, a minimalan standard za uvoz postaće “Euro 5”, saoštili su zvanično “Vijestima” iz MSP.

“Euro 5” standardu pripadaju vozila proizvedena od 2009. do 2013. godine, koja po pređenom kilometru mogu da proizvedu najviše do jedan gram ugljen-monoksida.

“Euro” standarde je tokom 90-ih uvela Evropska unija (EU) i oni predstavljaju zakonska ograničenja za emisiju štetnih gasova automobila, koji su postepeno postojali stroži.

Crna Gora trenutno ima ograničenja da uvozni novi automobili moraju ispunjavati “Euro 6”, a polovni “Euro 4” standard.

Iz MSP-a su naglasili da je cilj ove mjere obnavljanje voznog parka, te da se uvozno ograničenje ne odnosi na postojeća starija vozila na domaćim cestama, pa ona mogu da saobraćaju dok god prolaze proces registracije. Istakli su da je analiza koju su radili sa Mašinskim fakultetom pokazala da je prosječna starost vozila u Crnoj Gori oko 16 godina.

“Eko-fond” je, kako su “Vijestima” zvanično kazali, u toku prošle godine dodijelio ukupno 253,5 hiljada eura subvencija za električna i hibridna vozila, a dobili su ih građani, javni sektor i privrednici. Iz Fonda nisu mogli da preciziraju koliko će novca u toku 2024. biti dostupno građanima kroz njihove konkurse, već će to objaviti po usvajanju godišnjeg programa rada.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat, u Crnoj Gori je tokom prošle godine registrovano ukupno 285,25 hiljada vozila, što je za oko 6,5 odsto više u odnosu na godinu ranije, kada je registrovano 266,74 hiljade vozila. Osim toga, kada su u pitanju vozila koja su uvezena kao nova i polovna i po prvi put registrovana u toku 2023. godine, njih je bilo 31,23 hiljade, što je za 30 odsto više nego 2022.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

Momenat u EU integracijama previše dobar da bi ga Crna Gora propustila

Predsjednik Vlade Milojko Spajić ugostio je delegaciju GIZ-a (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju). Momenat u …