Kaluđerović: SNP predložila amandman protiv monopola i visokih cijena osiguranja za EPCG

Socijalistička narodna partija (SNP) predložila je amandman na Predlog izmjena i dopuna Zakona o osiguranju, kojim se štiti javni interes i osigurava da državne kompanije, poput Elektroprivrede (EPCG), imaju pristup najboljim uslovima osiguranja po pravičnim cijenama.

Poslanica SNP-a, Slađana Kaluđerović je, u svijetlu nedavnih događaja koji su stavili fokus na potrebu za transparentnošću i efikasnošću u javnim nabavkama, predstavila amandman koji donosi hitne promjene u korist građana i javnog interesa države.

– Amandman se odnosi na osiguranje imovine i odgovornosti EPCG, sa ciljem da se omogući angažovanje stranih osiguravajućih kuća, čime bi se spriječio monopol koji trenutno dominira na tržištu osiguranja. To se najbolje ogleda u tome da je u poslednjih sedam godina EPCG osiguravala jedna te ista osiguravajuća kuća, samostalno ili u konzorcijumu – navela je Kaluđerović u saopštenju.

Ona je dodala da je monopolski položaj očigledan, jer je skoro pa duplirana cijena osiguranja u poslednje dvije godine.

Kaluđerović je, predlaganjem amandmana, istakla važnost konkurencije i kvaliteta usluge u sektoru osiguranja, sa posebnim naglaskom na potrebu da se zaštite interesi kako EPCG, tako i Crne Gore. Pritom, amandmanom se teži sprečavanju nepovoljnih uslova osiguranja koji su posljedica monopolističkog položaja jedne osiguravajuće kuće.

Ona je kazala da je taj korak u skladu sa preporukama Evropske komisije i potrebom za osiguravanjem većeg integriteta, nepristrasnosti, odgovornosti i povjerenja javnosti u procese javnih nabavki.

Takođe, taj amandman odražava i posvećenost borbi protiv zloupotreba i neefikasnosti, stavljajući interese građana na prvo mjesto.

– Želimo da postavimo nove standarde u upravljanju javnim resursima i osiguramo da se javni novac troši na transparentan i odgovoran način – zaključila je Kaluđerović.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

Unija slobodnih sindikata pozvala Vladu da hitno snizi akcize na gorivo

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo …