Evropski i američki bankari optimistični: Pobjeda nad inflacijom je blizu, ali ne treba biti euforičan

Evropski i američki centralni bankari saopštili su kako se finansijski sektor približi proglašenju pobjede nad najvećim porastom inflacije.

Predsjednica Evropske centralne banke Christine Lagarde izjavila je kako su kreatori politika počeli raspravljati o povlačenju restriktivnog stava te je istakla dobar napredak ka ciljevima koji se tiču smanjenja inflacije.

“Podaci iz četvrtog tromjesečja pokazali su jedinični trošak rada i profitne marže kako rastu sporijim procentom, ublažavajući trah da kompanije podstiču inflaciju prenoseći veće troškove rada putem agresivnog rasta cijena” piše Financial Times.

Šef francuske centralne banke Francois Villeroy de Galhau izjavio je kako je smanjenje kamatnih stopa vjerovatno u aprilu ili junu.

Čelnik njemačke Bundesbanke Joachim Nagel također je komentirao eventualno smanjenje te je rekao kako ne treba pasti prerano u euforiju.

“Vjerovatno je sve veća da bismo mogli vidjeti smanjenje kamatnih stopa prije ljetne pauze. Ipak, u euforiju ne treba padati prerano”, zaključio je Nagel.

KLIX

Provjerite slična mjesta

Momenat u EU integracijama previše dobar da bi ga Crna Gora propustila

Predsjednik Vlade Milojko Spajić ugostio je delegaciju GIZ-a (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju). Momenat u …