Balkanci kriptoprevaranti ojadili švajcarskog bogataša za milione franaka

Penzionisani švajcarski arhitekta Manfred K. (79) i njegov partner postali su žrtve prevaranata sa Balkana nakon što su uložili dva miliona franaka u platforme za trgovanje kriptovalutama, ali je dio tog novca nestao.

Navodno, prema pisanju švajcarskih medija, za ovo krivično djelo sumnjiči se sedam osoba, a na čelu ove kriminalne grupe bio Ardit T. Kako mediji navode, njih sedam je uhapšeno prošle sedmice na Balkanu, a najvjerovatnije se radi o kriminalcima sa samoproglašenog Kosova. Oni su već optuženi za prevaru i pranje novca.

Pored Ardita T., u grupi je bila i njegova žena kao i ostali članovi porodice, koji su bili uključeni u nevjerovatne mahinacije.

Kako prenose mediji, sve je počelo još 2021. godine. Tada je glavnoosumnjičeni otvorio fiktivnu firmu, koja je navodno imala sjedište u Cirihu. Direktor te fiktivne firme bio je navodni Ueli Šmit. Ardit T. je kontaktirao Manfreda K. u ime Šmita i ponudio mu pomoć u trgovanju kriptovalutama. Inače, Manfred K. je i ranije trgovao preko sličnih platformi i imao je oko 700.000 eura u kriptovalutama.

Ardit T. je obećao arhitekti da se investirani novac može povući. Sve što je Manfred K. navodno trebao da uradi jeste da plati transfer novca.

Međutim, ova prevara je trajala više od dvije godine i Manfred K. i njegov partner su tek januara, 2023. godine shvatili da su prevareni. Do tada, oni su ovoj kriminalnoj grupi dali već oko 940.000 eura.

Ovaj novac Ardit T. je navodno koristio za provod, predstavljajući se kao uspješan biznismen. Navodno je ušao i u industriju keteringa, a slikao se i sa poznatim ličnostima. Posjedovao je nekoliko luksuznih automobila, a kod njega je pronađeno i naoružanje i municija.

Nezavisne

Provjerite slična mjesta

Momenat u EU integracijama previše dobar da bi ga Crna Gora propustila

Predsjednik Vlade Milojko Spajić ugostio je delegaciju GIZ-a (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju). Momenat u …