Sudbina Instituta: Sve opcije na stolu

Druga sjednica vladine Komisije za rješavanje statusa Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju „Dr Simo Milošević“ održana je 8. marta u prostorijama Vlade Crne Gore sa ciljem da sagleda sve opcije do kojih je u dosadašnjem radu došao Operativni tim, takođe formiran od strane ove Komisije.

Osim članova Komisije, sjednici su prisustvovali predstavnici Instituta „Dr Simo Milošević“, Stevan Katić, predsjednik Opštine Herceg Novi kao i predstavnik Agencije za zaštitu konkurencije.

Dr Srđan Pavićević, potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalna pitanja kao predsjednik Komisije rezimirao je dosadašnji učinak operativnog tima kao i ishod razgovora sa manjinskim akcionarom, te stavio na raspravu sva otvorena pitanja od značaja za rešavanje statusa Institiuta i izbor modela spašavanja.

Nakon dvosatne rasprave, postignut je najveći stepen saglasnosti koji se odnosi na detaljnu pripremu i sprovođenje Plana restrukturiranja, saglasno pravilima i principima dodjele državne pomoći i važećeg zakonodavstva.

Kako bi se što prije pristupilo realizaciji ovog modela, predsjednik Komisije dr Srđan Pavićević je zaključio da postoje određeni preduslovi koji se moraju ispuniti u najkraćem mogućem roku a koji podrazumijevaju definisanje vlasništva nad imovinom Instuta, otvaranje pregovora za stečajnim izvršiocem Jugobanke kao i druge mjere kojima se minimizira rizik po dalja ulaganja države u Plan spašavanja i restrukturiranja.

Komisija je saglasna da uz ispunjavanje gore pomenutih preduslova, ovaj model može predstavljati održivo rešenje za izlazak Instituta iz sasvim izvjesne zone stečaja.

Tokom naredne nedelje, o zaključcima Komisije, podpredsjednici Vlade i resorni ministri razgovaraće sa premijerom Milojkom Spajićem radi usaglašavanja konačnog modela rešavanja statusa Instituta „Dr Simo Milošević“.

Provjerite slična mjesta

Momenat u EU integracijama previše dobar da bi ga Crna Gora propustila

Predsjednik Vlade Milojko Spajić ugostio je delegaciju GIZ-a (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju). Momenat u …