SDT i SPO hapse, a duvanski biznis cvjeta

Uprkos hapšenjima navodnih organizatora i članova kriminalnih grupa koje se sumnjiče za šverc cigareta međunarodnih razmjera, svi su izgledi da krijumčari duvanskih proizvoda pronalaze načine da nastave biznis koji im donosi milionsku zaradu. Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) u poslednjoj godini su presjekli više krijumčarskih lanaca, ali tovari švercovanih cigareta nastavljaju da “padaju” i na teritoriji naše države, ali i u regionu.

Da duvanski biznis i dalje cvjeta svjedoči i poslednja zaplena velike količine cigareta koje su do Beograda, kako se sumnja, preko Novog Pazara, stigle iz Crne Gore. Policija je cigarete pronašla u jednom objektu u beogradskom naselju Zvezdara.

Kako su prenijeli beogradski mediji, u okviru akcije suzbijanja šverca duvana i duvanskih proizvoda, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Uprave kriminalističke policije zaplijenili su 417 kartona cigareta marke “SAIL Luxury” u jednom objektu na Zvezdari. Kao glavni osumnjičeni priveden je B.J. (59), koji je odranije poznat policiji, dok se za još jednim licem intenzivno traga.

Kako je saopšteno, u svakom od 417 kartona nalazi se po 500 paklica, a nezvanični izvori iz policije potvrdili su medijima da su cigarete s područja Crne Gore stigle preko Novog Pazara.

– S obzirom na to da cigareta marke “SAIL” nema u ponudi na našem tržištu, pretpostavlja se da je roba bila namijenjena za tržište Evropske unije, gdje je taj brend izrazito popularan. Policija nastavlja odlučnu borbu protiv “duvanske mafije” i švercerskih grupa iz zemalja regiona koje djeluju preko Srbije – prenosi “Mondo”.

Podsjećanja radi, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije – Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa Upravom carina, uništili su u aprilu prošle godine više od 70 tona različitih vrsta cigareta koje su zaplijenjene u prethodne dvije godine. Među oduzetim duvanskim proizvodima koji su, nakon rješenja Upravnog suda, spaljeni u Termoelektrani “Nikola Tesla” u Obrenovcu, nalazilo se i 50 tona cigareta koje su u Srbiju prokrijumčarene iz Crne Gore, a zaplijenjene su u maju 2022. u luci Prahovo, na granici s Rumunijom. Beogradski mediji su tada objavili da je sve rađeno u direktnoj koordinaciji s crnogorskom stranom, odnosno sa ljudima koji se godinama bave krijumčarenjem cigareta.

DAN

Provjerite slična mjesta

Momenat u EU integracijama previše dobar da bi ga Crna Gora propustila

Predsjednik Vlade Milojko Spajić ugostio je delegaciju GIZ-a (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju). Momenat u …