Kod majstora gotovo cijela flota aviohelikopterske jedinice MUP-a

Predstojeću požarnu sezonu Crna Gora dočekuje sa prizemljenom gotovo kompletnom flotom – od pet letjelica aviohelikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), četiri su van funkcije, a iz tog vladinog resora tvrde da čine sve da ih osposobe.

Iz MUP-a su Vijestima odgovorili da flotu Direkcije aviohelikopterske jedinice čine dva dvomotorna srednja višenamjenska helikoptera AB 212 i AB 412 i tri jednomotorna turboelisna protivpožarna aviona AT-802/802A, od kojih je jedan dvosjed.

“Kada je u pitanju predstojeća požarna sezona, Direktorat za zaštitu i spašavanje radi na tome da se letjelice u fazi popravke i servisiranja stave u funkciju i očekujemo da će jedan dio njih biti spreman”, kazali su iz resora kojim rukovodi Danilo Šaranović.

Da bi izbjegli ono što sada čekaju – okončanje tenderskih postupaka za nabavku djelova, MUP će morati da posegne za izmjenom zakonskih rješenja i pronađe način da kroz potpisivanje Okvirnog sporazuma planira popravku i servisiranje vazduhoplova.

Iz tog vladinog resora objasnili su i u kakvom su trenutno stanju tri protivpožarna aviona.

“Air Tractor AT 802, serijski broj 0711, registarske oznake 4O-EAD, godište 2017. – Avion je plovidben i u toku je isporuka rezervnih djelova potrebnih za redovno održavanje. Letjelica je posljednji put podignuta 20.02.2024. kada je izvršeno trenažno letenje”, kazali su iz MUP-a.

To je, ujedno, i jedini protivpožarni vazduhoplov MUP-a koji je u voznom stanju, jer su ostala dva oštećena – motori su na remontu u Kanadi.

“Air Tractor AT 802A, serijski broj 0294, registarske oznake 4O-EAB, godište 2008. – Avion je oštećen prilikom gašenja požara i trenutno je neplovidben. Izvršeni su radovi na ugradnji desnog krila i u proceduri je tenderski postupak za remont motora koji se nalazi u Kanadi, kao i prikupljanje ponuda za remont propelera. Air Tractor AT 802A, serijski broj 0611, registarske oznake 4O-EAC, godište 2015. Avion je oštećen prilikom gašenja požara i trenutno nije plovidben. Izvršeni su radovi na ugradnji lijevog krila i u proceduri je tenderski postupak za remont motora koji se nalazi u Kanadi”, kazali su iz MUP-a.

Objasnili su i kakve barijere im stvara Zakon o javnim nabavkama.

“Naglašavamo da postupak javnih nabavki koji je regulisan Zakonom o javnim nabavkama stvara određene barijere i usporava proces. U narednom periodu, kroz izmjenu zakonskih rješenja potrebno je naći modalitete kako bi se omogućilo potpisivanje Okvirnog sporazuma na dvije ili više godina, kako bismo mogli planirati popravku i servisiranje vazduhoplova”.

Prizemljen i helikopter

Prizemljena je i MUP-ova letjelica korišćena za nadgledanje najfrekventnijih magistralnih puteva tokom turističke sezone i uočavanje najtežih saobraćajnih prekršaja kojima se ugrožava bezbjednost učesnika u saobraćaju.

“U odnosu na pitanje o helikopteru Agusta Bell 412, serijski broj 25908, registarske oznake 4O-HEK, godište 1998., letjelica je trenutno neplovidbena. U toku su realizacije ugovora za planirane radove i update-ovanje tehničke dokumentacije za održavanje helikoptera… Osposobljavanjem jednog helikoptera do početka turističke sezone stvoriće se uslovi za realizaciju akcije ‘Helikopter’ u saradnji sa Upravom policije”, objasnili su iz tog ministarstva.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Momenat u EU integracijama previše dobar da bi ga Crna Gora propustila

Predsjednik Vlade Milojko Spajić ugostio je delegaciju GIZ-a (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju). Momenat u …