Bajraktari: Ključne odredbe “Zakona o morskom dobru” neustavne, spremni da idemo i do Strazbura

Ulcinj, (Media Biro) Predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari je na današnjoj press konferenciji u organizaciji Opštine javnost upoznao sa detaljima o Predlogu za ocjenu ustavnosti pojedinih članova “Zakona o morskom dobru” i “Odluke o donošenju prostornog plana posebne namjene za obalno područje Crne Gore”, predatom Ustavnom sudu Crne Gore.
“Već decenijama mi u Ulcinju govorimo o nepravdi i diskriminaciji kojoj smo kao Opština i građani Ulcinja izloženi od formiranja Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom i svega onoga što je bilo produkt njihovih štetnih odluka proteklih 30 godina. Nepravda i šteta koja nam se činila, ali i dalje čini, mjeri se ne samo u desetinama miliona eura, već i u tome da mi kao lokalna samouprava ne možemo planirati i usmjeravati naš razvoj,” istakao je Bajraktari.
Podsjetio je da bez obzira na ove činjenice u Ulcinju nije bilo temeljne akcije da se ovo stanje pokuša zakonski riješiti, i naveo podatak da se čak 57 odsto teritorije Morskog dobra nalazi u Ulcinju, a u svim drugim primorskim opštinama zajedno 43 posto.
“To znači da je pod Morskim dobrom u Ulcinju 3.318 hektara ili 3,3 miliona kvadrata i čak 13 odsto naše teritorije. Ovaj najvrjedniji prostor na teritoriji naše lokalne samouprave nam je oduziman sistematski i planski, odlukama tadašnjih Vlada Crne Gore i nizom podzakonskih akata. Zato mi u ovoj predstavci, pozivajući se na praksu Evropskog suda za ljudska prava, ističemo da su ključne odredbe “Zakona o morskom dobru” neustavne,” kazao je Bajraktari.
Osim ovih poteškoća, predsjednik Opštine Ulcinj kaže da su ulaganja u zonu Morskog dobra bila mnogo manja u odnosu na ostale primorske opštine zbog čega ispašta rekonstrukcija Velike skele i uređenje pješačke staze od hotela Albatros do rta Đerane.
“Kada se pogleda linija Morskog dobra i postupanje centralnih vlasti u prethodnih nekoliko decenija jasno je da je riječ o želji i namjeri da se na navodno zakonit način prigrabe resursi opštine Ulcinj i da se njima upravlja bez prava odlučivanja lokalne zajednice. Ako se zna da je većinska populacija u Ulcinju albanska, onda je riječ i o diskriminaciji jednog manjinskog naroda. Imajući u vidu da se zbog navedenih razloga u kontinuitetu povrjeđuju prava građana i Opštine Ulcinj, od Ustavnog suda Crne Gore smo zatražili da prioritetno postupi po ovoj našoj inicijativi. Vjeruje da će ova najviša sudska instanca u državi tako i postupiti i da će pravedno donijeti odluku. Ako ne, kada su nam svima puna usta Evrope, idemo i do Strazbura,” podvukao je Bajraktari.

Provjerite slična mjesta

Momenat u EU integracijama previše dobar da bi ga Crna Gora propustila

Predsjednik Vlade Milojko Spajić ugostio je delegaciju GIZ-a (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju). Momenat u …