Tramp učvrstio put ka predsjedničkim izborima, Bajden pozvao naciju da izabere da ide naprijed ili u haos

Američki predsjednik Joe Biden i bivši predsjednik Donald Trump u utorak su odnijeli pobjede širom zemlje na predizborima čime su najavili veliki revanš na predsjedničkim izborima u novembru ove godine.

Trump je osvojio republikanske glasove u desetak država – uključujući Kaliforniju i Teksas, maknuvši po strani Nikki Haley, svoju jedinu preostalu suparnicu, koja više nema održiv put do nominacije. Nikki Haley ostvarila je iznenađujuću pobjedu u saveznoj državi Vermont.

Nakon zadivljujućeg učinka u 15 saveznih država u kojima je više od jedne trećine republikanskih izaslanika bilo u izboru za “Super utorak”, Trump je gotovo izborio svoju treću uzastopnu predsjedničku nominaciju, uprkos tome što se suočio s nizom krivičnih prijava.

Trump i Biden usredotočili su se jedan na drugoga kad su rezultati postali jasni. U pobjedničkom govoru održanom na svom imanju Mar-A-Lago na Floridi, Trump se fokusirao na Bidenovu useljeničku politiku i nazvao ga “najgorim predsjednikom” u historiji SAD-a.

“Naši su gradovi preplavljeni migrantskim kriminalom”, rekao je, iako zvanični podaci ne podupiru tu tvrdnju.

Biden je u izjavi ponovno opisao Trumpa kao prijetnju američkoj demokratiji.

“Večerašnji rezultati ostavljaju američki narod pred jasnim izborom: hoćemo li nastaviti ići naprijed ili ćemo dopustiti Donaldu Trumpu da nas povuče unatrag u haos, podjele i mrak koji je definirao njegov mandat na vlasti?” rekao je Biden.

Takozvani “Super utorak” je najvažniji dan u utrci za američke predsjedničke izbore koji se održavaju u novembru ove godine. Građani su u 15 saveznih država i jednom teritoriju van SAD-a biratli kandidate za predsjednika.

Klix

Provjerite slična mjesta

Unija slobodnih sindikata pozvala Vladu da hitno snizi akcize na gorivo

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo …