Škoda: Ono što diktira Evropa nema nikakve veze sa onim što diktira tržište

Iako je budućnost Volkswagen grupe usmjerena na elektromobilnost, slika sa tržišta je sasvim drugačija. Iz tog razloga u Škodi nemaju dvojbi, jer će nastaviti da ozbiljno računaju na motore sa unutrašnjim sagorijevanjem sve dok kupci ne odluče da žele nešto drugo.

Mnogi će reći, jedno je ono što nalažu propisi, a drugo je ono što kaže glas razuma kupaca s tržišta. Trend kupovine automobila očito je usmjeren ka elektrifikaciji, ali Evropa još uvijek nije definitivno spremna za potpuni prelaz na mobilnost bez emisija.

Klaus Zellmer, šef Škode, bio je vrlo otvoren o ovoj temi, jer će Škoda nastaviti da se oslanja na motore sa unutrašnjim sagorijevanjem i dalje. Nije u pitanju nekakav bunt, već stav češkog proizvođača zasnovan na onome što kupci i dalje traže. Takav stav je Klaus Zellmer potvrdio i u intervjuu za portal Klix.ba prije nekoliko mjeseci na premijeri novog Kodiaqa u Berlinu.

Našim kupcima ćemo ponuditi sve što traže, od dizelskih i benzinskih motora, preko blagih hibrida ili plug-in hibrida, pa sve do električnih vozila. Iz našeg ugla gledanja ovdje se ne radi o nadmetanju za najnoviji motor sa unutrašnjim sagorijevanjem, već o stavljanju želja naših kupaca u centar pažnje. Naš položaj, ali naš stav je jednako razuman kao i onaj na koji nas je Škoda navikla”, izjavio je Zellmer za španski motor.es.

Ono što diktira Evropa nema nikakve veze sa onim što diktira tržište

Svi znamo da je Evropa predložila iskorjenjivanje automobila sa SUS motorima. U februaru prošle godine Evropski parlament je ratifikovao obavezu za prelazak na električne automobile i od tada su mnoge kompanije najavile promjenu svoje prodajne strategije. Kompanije poput Opela već su postavile rok trajanja za svoje automobile na fosilna goriva, ali nisu sve kompanije odlučne da izvrše tako radikalnu promjenu ili barem ne tako brzo kako se namjerava učiniti u srcu Starog kontinenta. Držeći se glasa razuma i tržišnog pulsa, Škoda je jedna od njih, ali nije jedina, jer i Mercedes i Toyota dijele isti stav po ovom pitanju.

Provjerite slična mjesta

Unija slobodnih sindikata pozvala Vladu da hitno snizi akcize na gorivo

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo …